Putin i el cap de l’AIEA es reuneixen en plena alerta per Zaporíjia

La seguretat de la central nuclear va ser un dels temes abordats en la trobada de més d’una hora a Sotxi

Putin i el cap de l’AIEA es reuneixen en plena alerta per Zaporíjia

Irene Savio

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La situació de la central nuclear de Zaporíjia, en territori ucraïnès ocupat per Rússia des del 2022, continua preocupant. Amb aquest preàmbul, el director de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, i el president rus, Vladímir Putin, van celebrar ahir una trobada no anunciada a Sotxi, localitat russa de la costa del mar Negre.

La reunió "va durar més d’una hora", van dir fonts de l’organisme de l’ONU, al confirmar també que "la situació de seguretat de la planta" va ser un dels principals temes abordats. Les mateixes fonts no van oferir més detalls sobre aquest tema; això, dies després que el mateix Grossi reiterés que la central ucraïnesa es troba "en una situació sense precedents", cosa que és motiu d’"extrema preocupació".

En aquest marc, el Kremlin també va oferir una breu versió de la reunió entre tots dos, que l’anterior vegada que es van veure va ser a Sant Petersburg l’octubre del 2022. En concret, segons l’agència Reuters, Putin va dir a Grossi que estaria disposat a parlar de "temes particularment sensibles i importants en l’agenda... i fer tot el possible per garantir la seguretat a qualsevol lloc" on estiguin "involucrats en l’energia nuclear"

Dependre de generadors

Notícies relacionades

Els motius de la preocupació entorn de Zaporíjia remeten al fet que la central, la més gran d’Europa, ha perdut la seva connexió en totes les seves línies d’energia externes vuit vegades en els últims 18 mesos, cosa que l’obliga a dependre de generadors dièsel per a funcions essencials com la refrigeració del combustible als seus reactors. Per això, malgrat que en l’actualitat una de les seves principals línies d’energia està funcionant, l’AIEA considera que la situació de la planta continua sent precària també pels bombardejos que s’ha succeït als seus voltants.

En un altre apartat, les fonts consultades per aquest diari també van dir que un altre dels temes de conversa entre Grossi i Putin va ser l’Iran. Aquest país també preocupa l’AIEA perquè, segons l’organisme, Teheran ha continuat augmentant les seves reserves d’urani enriquit, cosa que se suma a la falta de progressos en el diàleg amb el país.

Temes:

El País