Veneçuela fixa per al 28 de juliol les eleccions presidencials

Veneçuela fixa per al 28 de juliol les eleccions presidencials

Europa Press/Contacto/E]David De La Paz - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela tindrà les seves eleccions presidencials el 28 de juliol. El Centre Nacional Electoral (CNE) va decidir ahir que es voti el mateix dia en què es commemora el naixement d’Hugo Chávez. El madurisme vol convertir la jornada en un acte de continuïtat amb el finat comandant bolivarià, en moments en què s’agreuja la tensió amb les forces opositores.

La voluntat d’associar Chávez amb Maduro és doble: el CNE va disposar que l’anunci de la convocatòria als comicis coincidís al seu torn amb els 12 anys de la defunció de l’home que va governar Veneçuela del 1999 al 2013.

D’aquesta manera, s’inicia un calendari electoral que, d’entrada, està marcat per la controvèrsia a causa que María Corina Machado, la guanyadora de les primàries de l’oposició realitzades a l’octubre, ha sigut inhabilitada per un període de 15 anys. El Tribunal Suprem de Justícia va ratificar aquesta sanció tant a la candidata unitària de l’oposició com a Henrique Capriles, un altre dels referents d’aquest espai. La principal autoritat judicial va considerar que la dirigent de Vente Venezuela va ser "partícip de la trama de corrupció orquestrada" per l’expresident "encarregat" Juan Guaidó, i que va propiciar el "bloqueig criminal" a Veneçuela, així com "l’espoli descarat de les empreses i riqueses del poble".

L’oposició, descol·locada

Notícies relacionades

Si bé l’anunci del CNE era esperat, no deixa de descol·locar els contrincants del Govern. La campanya, per tant, sembla acabar amb les possibilitats de Machado de participar de la contesa, cosa que obliga bona part dels adversaris de Maduro a designar un nou candidat si vol participar d’aquest procés.

L’oposició es troba en el dilema de retirar-se, com va passar el 2018, o buscar una alternativa a Machado, que ha donat mostres de no renunciar a les seves aspiracions. Al·lega en el seu favor que en la primària van votar dos milions de persones.