La carrera a la Casa Blanca

El Suprem dels EUA dona una victòria a Trump i li permet ser candidat

Els jutges dictaminen que és el Congrés el que ha de decidir sobre el cas 

Colorado va vetar el republicà per participar o recolzar una insurrecció

El Suprem dels EUA dona una victòria a Trump i li permet ser candidat

Idoya Noain

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En vigílies del superdimarts i amb la nominació presidencial republicana pràcticament assegurada, Donald Trump va aconseguir ahir al Tribunal Suprem una victòria fonamental. L’alt tribunal va determinar per unanimitat que Colorado no pot vetar l’expresident en les paperetes de les primàries, que són unes de les 15 que els republicans celebren avui i en les quals, malgrat la prohibició, el seu nom apareixia.

El Suprem de Colorado havia dictaminat al desembre que Trump no era elegible per buscar o tenir el càrrec per la secció tres de l’esmena 14, adoptada després de la Guerra Civil, que prohibeix tenir un càrrec a algú que, després de jurar donar suport a la Constitució, hagués participat "en una insurrecció o rebel·lió contra la mateixa, o hagués donat ajuda o consol als seus enemics". Els nou magistrats del Suprem, en contra d’aquesta decisió, van determinar que "la responsabilitat d’aplicar la secció tres contra candidats i càrrecs federals depèn del Congrés i no dels estats".

En la decisió d’ahir els jutges no entren a valorar si Trump va participar o va encoratjar una insurrecció. El que conclouen els magistrats és que els estats sí que poden invocar la secció tres de l’esmena 14 per desqualificar insurrectes de tenir un càrrec o ser candidats estatals, però afirmen també que "sota la Constitució no tenen poder per aplicar-la respecte a càrrecs federals, especialment la presidència".

La decisió té implicacions en altres estats que també van invalidar Trump al considerar que va participar en una insurrecció amb el seu afany contra els resultats legítims de les eleccions del 2020 que va perdre davant Joe Biden. I és un triomf importantíssim per a Trump, no només perquè aquests vetos similars de Maine i Ilinois depenien de la decisió. Afectarà tots els estats que havien desafiat la seva presència en les paperetes (36 segons un recompte de The New York Times) i blinda la seva aparició no només en les de primàries, sinó també en les de les presidencials. L’expresident va celebrar la decisió amb un missatge en majúscules en la seva xarxa social Truth Social: "¡GRAN VICTÒRIA PER ALS EUA!", va escriure.

És la primera vegada, des que el 2000 el Suprem va decidir donar la Casa Blanca a George W. Bush davant Al Gore, en què el Suprem entra de manera tan directa en unes eleccions presidencials als EUA. I la decisió d’ahir és només la primera en què l’alt tribunal tindrà influència directa en la campanya i els comicis.

La setmana passada va acceptar estudiar les al·legacions de Trump que té immunitat per accions que va prendre quan estava en la presidència, un cas per al qual ha fixat la vista d’arguments orals per a la setmana del 22 d’abril. Això va deixar congelat, fins que hi hagi una decisió, el judici contra Trump a Washington, una de les quatre causes penals que afronta, amb 91 càrrecs en contra seu.

Una decisió que s’esperava

Notícies relacionades

Ja fa un mes, quan es va celebrar la vista d’arguments del cas de Colorado, magistrats en els dos costats de l’espectre ideològic del Suprem havien mostrat amb les seves preguntes escepticisme davant la potestat de l’estat per excloure Trump de les paperetes. En aquella sessió va ser la jutge Elena Kagan, una de les tres de la minoria progressista, la que va mostrar el principal dubte que el veto els plantejava: "¿Per què un sol estat decideix qui pot ser president dels EUA?", va preguntar. "¿Per què un sol estat hauria de tenir la capacitat de fer aquesta determinació no només per als seus ciutadans, sinó per a la resta de la nació?".

La jutge Amy Coney Barrett, una dels tres magistrats que va nomenar Trump durant el seu mandat, va posar el focus en la unanimitat de la decisió i va mostrar la seva esperança que serveixi per reduir la polarització i la tensió als EUA.