Els EUA llançaran ajuda humanitàriaa Gaza des d’avions militars

El president nord-americà reclama que haurien d’estar entrant "centenars de camions" i avança que explora també un corredor marítim

Els EUA llançaran ajuda humanitàriaa Gaza des d’avions militars

IDoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels EUA, Joe Biden, va anunciar ahir que Washington s’afegirà "en els pròxims dies" a la campanya de Jordània i altres països per llançar ajuda humanitària a Gaza des d’avions militars. "Necessitem fer més i farem més", va dir el mandatari des del Despatx Oval abans de començar una reunió bilateral amb la primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni. El demòcrata va assegurar que, a més, continuarà intentant obrir noves vies d’entrega de menjar i altres subministraments i va dir que explora la possibilitat d’establir un corredor marítim. En dues ocasions va esmentar Ucraïna, un altre dels temes que havia d’abordar amb Meloni, quan volia dir Gaza.

"L’ajuda que entra a Gaza no és suficient ni de lluny; hauríem d’estar posant centenars de camions", va dir Biden, per a qui "les vides d’innocents i de nens estan en joc". "Continuaré insistint que Israel faciliti més camions i més rutes. No hi ha excuses".

El president s’havia referit al que havia ocorregut la vigília, quan 112 palestins van morir i més de set centenars van resultar ferits en un atac israelià contra un punt d’entrega de menjar a Gaza. "Va ser un esdeveniment tràgic i alarmant. La pèrdua de vides trenca el cor. La gent està desesperada. És gent innocent atrapada en una guerra terrible, incapaç d’alimentar les seves famílies, i ja s’ha vist la resposta quan van intentar aconseguir ajuda".

Notícies relacionades

L’episodi intensifica la pressió sobre els EUA, principal aliat d’Israel, que dijous va impedir que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides emetés un comunicat de condemna al·legant que faltava informació, segons van denunciar fonts diplomàtiques d’Algèria, que va demanar la reunió després de la massacre. I també reforça les crítiques internes als EUA en la posició de l’Administració del demòcrata, que dimarts a les primàries de Michigan va tenir un clar senyal d’aquest rebuig: una campanya de vot de protesta organitzada principalment al voltant de la seva política cap a Israel i Gaza va aconseguir més de 100.000 paperetes.

Les entregues per aire són un mètode imperfecte i car, i no assegura ni l’arribada de l’ajuda al punt desitjat ni la distribució ordenada. Fins i tot els grans avions militars només poden portar una petita part en comparació amb un comboi de camions i es calcula que cada càrrega equival al que podrien portar entre un i quatre camions.