Votació a la Cambra alta

El Senat francès aprova incloure l’avortament a la Constitució

El resultat permet la introducció a la Carta Magna de la "llibertat garantida" de les dones per interrompre l’embaràs

El Senat francès aprova incloure l’avortament a la Constitució

MICHEL EULER / AP

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

França es convertirà probablement la setmana que ve en el primer país europeu a donar un valor constitucional a l’avortament. El Senat francès va aprovar ahir la inclusió a la Constitució d’un article sobre la "llibertat garantida" de les dones per interrompre voluntàriament l’embaràs. Després d’aquesta votació a la Cambra alta –amb 267 vots a favor i 50 en contra–, la primera reforma constitucional de la presidència d’Emmanuel Macron ha superat el seu tràmit més complex. I tot apunta a la seva validació parlamentària definitiva el 4 de març.

Suport del 86% de la població

Habitualment amb un rol secundari, el Senat va acaparar ahir els focus mediàtics al país veí. Els Republicans (LR, afins al PP) disposen de la majoria en aquesta Cambra, triada amb sufragi indirecte. El seu president, Gérard Larcher, s’havia oposat a aquesta reforma, al considerar que "la Constitució no és un catàleg de drets socials i societals".

Notícies relacionades

Però davant la pressió de l’opinió pública –el 86% dels francesos recolzen aquesta modificació de la Carta Magna, segons sondejos recents–, nombrosos senadors conservadors i centristes han canviat d’opinió en les últimes setmanes. I el seu vot ha resultat clau perquè avanci aquesta mesura.

Les institucions franceses porten immerses des de la tardor de 2022 en aquesta modificació de la Carta Magna. Però l’Assemblea i el Senat no havien aconseguit fins ara posar-se d’acord sobre una mateixa redacció.