Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna reforça la indústria bèl·lica per ser autosuficient

El país eslau té una vintena de fabricants de drons i ha tancat acords amb aliats per produir blindats i artilleria

La producció es divideix en diverses seus perquè la resta pugui continuar operant en cas que una sigui atacada

Ucraïna reforça la indústria bèl·lica per ser autosuficient
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La guerra amb Rússia ha esborrat de cop molts sectors de l’economia d’Ucraïna. Però dos anys de dificultats per assegurar armament occidental per defensar-se de l’Exèrcit rus i la gran necessitat de reabastament continu han fet aparèixer noves iniciatives del sector privat destinades a reduir la dependència estrangera. Pel perill de ser bombardejades, no obstant, la ubicació de les fàbriques involucrades es manté en secret. A més, s’utilitza una altra estratègia: la divisió de la producció en diferents seus, de manera que, si una és atacada, la resta pot continuar operant.

El cas d’Airlogix, l’empresa que va accedir a conversar amb aquesta periodista, és representatiu. De 20 empleats que tenia el 2020 per a la producció de drons comercials han passat a 100, que es dediquen gairebé exclusivament a la fabricació de drons militars. Viktor Lokotkov, el portaveu, assegura que el temps que es requereix per produir, per exemple, un dron de vigilància és actualment d’uns dos mesos i que cada mes surten de les seves fàbriques una mitjana de 25 drons d’aquest tipus.

"Som una de la vintena de companyies que produeixen els 64 models de drons que han sigut certificats com de fabricació ucraïnesa", afirma Lokotkov. Aquests valen per a l’ús a les fronteres exteriors del país i en els entorn de 1.000 quilòmetres de front actiu, que és on aquestes armes són essencials per intentar reduir les baixes de soldats. "[Els russos] tenen més homes que nosaltres, i per això és tan important", remarca Dmitró Piatrin, l’agent comercial d’Airlogix.

Al desembre, el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegurar que Ucraïna produirà aquest any un milió de drons. Però Piatrin dubta que aquesta quantitat sigui suficient i xifra les necessitats del país en tres milions. De fet, segons un informe de l’any passat del centre britànic RUSI, Ucraïna perd al voltant de 10.000 drons al mes. I a més, de moment, el país en produeix només uns 55.000 al mes, cosa que en suma 660.000 a l’any. "Sí, però fa un mes només en produíem 40.000", aclareix optimista Lokotkov.

Rodets antimines

Notícies relacionades

En realitat, tot i que sigui una de les més exitoses en aquest moment, la indústria de drons no és l’única que Ucraïna ha estat intentant fomentar en aquests dos anys de guerra. Un altre cas és el dels rodets antimines que produeix, per exemple, Metinvest, empresa de l’oligarca Rinat Akhmétov. A més, Kíiv ha desenvolupat un nou míssil de llarg abast, basat en els míssils marins Neptun, i produeix munició de calibre 155 mil·límetres per a obusos, però encara en nombre insuficient, segons les autoritats ucraïneses.

El centre d’estudis nord-americà Carnegie Endowment for International Peace ha expressat dubtes sobre la capacitat d’Ucraïna de protegir dels atacs russos les fàbriques que haurien de produir armes en territori ucraïnès. Tot i així, a l’octubre, Rheinmetall, el gegant de producció d’armes alemany, es va associar amb l’empresa estatal ucraïnesa Ukroboronprom per produir vehicles blindats i tancs dins d’Ucraïna, i la reparació dels enviats pels països occidentals. La setmana passada, MBD Deutschland, una altra empresa d’armes alemanya, va firmar un acord amb Ukroboronprom. I a finals d’agost el britànic BAE Systems va firmar un pacte per iniciar la producció a Ucraïna d’artilleria de 105 mil·límetres.