52 països porten a la Haia el desastre de l’ocupació d’Israel a Gaza

"Hamàs té una opció: rendir-se i alliberar els ostatges més o menys pel ramadà", assegura obertament el ministre de Defensa israelià

52 països porten a la Haia el desastre de l’ocupació d’Israel a Gaza

ERNESTO EKAIZER

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Des d’avui, el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) amb seu a la Haia celebrarà sis audiències per escoltar els arguments de 52 països, entre ells Espanya, i tres organitzacions internacionals personades per participar en un dels procediments previstos –dictamen consultiu– per obtenir un pronunciament no vinculant de l’anomenat "tribunal de l’ONU". El Ministeri d’Afers Estrangers espanyol exposarà la seva posició durant 30 minuts el 26 de febrer, el dia de tancament de les audiències.

Qualsevol relació entre aquest procediment i la massacre provocada per Hamàs el 7 d’octubre i la nova guerra a Gaza ("possiblement genocida", segons les mesures adoptades pel TIJ a petició de Sud-àfrica) podria ser, per dir-ho així, mera coincidència. Perquè la petició del dictamen va ser elevada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el desembre del 2022 i oberta pel TIJ el 3 de febrer del 2023 sota el títol de Conseqüències legals derivades de les polítiques i pràctiques al Territori Palestí Ocupat, inclòs Jerusalem Est. Però el cert és que el TIJ va convocar aquestes sis audiències el 23 d’octubre del 2023, és a dir, 16 dies després de l’anomenada operació Inundació d’Al-Aqsa del 7 i 8 d’octubre del 2023.

Gairebé 29.000 morts

L’inici de les sessions arriba després del rebuig del TIJ –es tracta d’un procediment separat– a adoptar noves mesures urgents sol·licitades per Sud-àfrica la setmana passada en la seva demanda per genocidi contra Israel per protegir gairebé 1,5 milions de palestins concentrats a l’extrem sud de Gaza, a Rafah. El TIJ va rebutjar la nova petició de mesures cautelars amb l’argument que les dictades el 26 de gener ("no matar civils palestins") poden ser aplicades a la situació a Rafah. Des del 26 de gener, quan el TIJ va parlar de 25.000 palestins morts –més de la meitat dones i nens–, la xifra s’ha incrementat a 28.895.

El risc de noves morts a Rafah va ser obertament reconegut pel ministre de Defensa d’Israel, el general retirat Benny Gantz, que ahir va assegurar a organitzacions jueves nord-americanes: "Israel ampliarà les seves accions a Rafah. A aquells que diuen que el preu és alt, jo ho dic clarament: ‘Hamàs té una opció: rendir-se, alliberar els ostatges més o menys pel ramadà [el mes de dejuni musulmà, entre el 9 de març i l’11 d’abril], i els residents de Gaza podran celebrar-lo".

En aquest context comença el procediment a la Haia sobre la situació als territoris ocupats a Palestina i Jerusalem Est per part d’Israel. Hi ha un precedent fa ara 22 anys. El 2004 es va sotmetre a la Haia un "dictamen consultiu" sobre la construcció del mur que erigia Israel per separar-se dels territoris ocupats.

Notícies relacionades

El TIJ va considerar que havia de ser desmantellat perquè violava el dret internacional. Israel va seguir endavant, un reixat que va demostrar que era incapaç de garantir la seguretat, segons es va poder comprovar-el 7 d’octubre. Això malgrat que l’Exèrcit israelià i el servei d’intel·ligència interior Shin Bet van tenir informació amb un any d’antelació sobre la gestació d’una gran operació de Hamàs.

Cadascun dels 52 països –incloent-hi en primer terme Palestina, que ostenta el títol d’"estat observador"– ha enviat les seves exposicions per escrit al TIJ. El representant de Palestina serà qui exposarà avui la situació i les mesures durant l’audiència d’obertura amb una exposició de tres hores. Demà serà el torn de Sud-àfrica.