Petició de perdó

Milei i el papa Francesc es reconcilien al Vaticà

El pontífex disculpa com a "errors de joventut" que el president argentí el qualifiqués de "representant del Maligne"

Milei i el papa Francesc  es reconcilien al Vaticà

ABEL GILBERT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Enmig d’una tempesta política interna, quan els seus projectes més audaços semblen trobar-se bloquejats, el president de l’Argentina, Javier Milei, va trobar un moment de gaudi al Vaticà. La seva trobada d’ahir amb el papa Francesc va estar marcada pels somriures i la cordialitat. La trobada era esperada amb atenció a Buenos Aires, tenint en compte que, en el seu vertiginós ascens al poder, Milei havia anomenat Bergoglio "tifa mal cagada" i "representant del Maligne a la Terra". Un dels seus principals candidats a diputat, Alberto Benegas Lynch, va demanar trencar relacions amb la Santa Seu per les mateixes raons que esgrimia el llavors candidat: la promoció que el Papa sol fer de la justícia social, un assumpte que la ultradreta argentina qualifica d’herètic.

"Et vull demanar disculpes per les meves declaracions", va dir Milei al cap de la Santa Seu, segons el portal Infobae. "Són errors de joventut que tothom comet", hauria contestat Francesc. "Un clima ple de somriures i bon humor", ho va definir el diari La Nación.

Milei va arribar al Vaticà procedent de Jerusalem, on va fer una encesa defensa de la política d’Israel a Gaza i va prometre traslladar la legació diplomàtica a aquesta ciutat, dues postures que contradiuen les crides del Pontífex quan es pronuncia sobre el drama del Pròxim Orient. A més, va incorporar a la seva reunió amb el Papa el seu rabí personal, Axel Wahnish, ambaixador designat en aquest país.

Francesc i el seu convidat van parlar del programa del nou Govern per afrontar la crisi econòmica. Segons el president, "el Papa es va mostrar satisfet amb el programa econòmic i la seva contenció social". A Buenos Aires es pregunten per l’efecte polític de la trobada i els analistes coincideixen que Milei va tornar a fer gala de la seva audàcia. Va titllar de "terrorista" Patricia Bullrich en la campanya electoral per després designar-la ministra de Defensa. El 2018 va acusar Luis Caputo de propiciar la fuga de milers de milions de dòlars quan estava al capdavant del Banc Central i avui és el seu ministre d’Economia.

Amb la mateixa elasticitat per oblidar enceses paraules del passat, poc després de ballar amb un grup de rabins davant el Mur de les Lamentacions, es va deixar veure emocionat en la cerimònia de canonització de Mama Antula, la primera santa argentina, i considerada una precursora del feminisme, col·lectiu que Milei odia. Després de la cerimònia, el president es va acostar al Papa i li va preguntar si podia fer-li un petó.

Notícies relacionades

Milei va tenir ahir una segona alegria. Va ser rebut a Roma per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, amb tots els honors. Els dos mandataris es van saludar amb efusió al pati del Palazzo Chigi. "És una personalitat fascinant", havia definit Meloni Milei durant una entrevista concedida a un programa televisiu. La líder dretana va destacar també la "passió extraordinària" de l’argentí. A més de ser un "showman", va dir en aquesta oportunitat, és "una persona seriosa".

Meloni va destacar els llaços "profunds" que uneixen argentins i italians, un dels grans torrents migratoris que van arribar al país sud-americà des de finals del segle XIX. Però és el present polític el que els troba en un mateix camí. "Roma i Buenos Aires comparteixen valors comuns que defineixen la nostra política exterior", va dir Milei, que va fer gala del seu origen familiar "italià" i va explicar que "la sang italiana" és la causa de la seva "passió increïble" per les òperes de Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi i Puccini.