Netanyahu ordena a l’Exèrcit un pla per evacuar els civils de Rafah

Els atacs contra la població del sud de la Franja han augmentat els últims dies 

EUA no recolzen l’entrada de tropes israelianes a la ciutat

Netanyahu ordena a l’Exèrcit un  pla per evacuar els civils de Rafah

Andrea López-Tomàs

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La invasió terrestre de Rafah, l’últim racó de la Franja de Gaza per conquerir, és imminent. Però, abans, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha demanat a l’Exèrcit i a l’estament de Defensa un pla que inclogui l’evacuació de la població civil. En aquesta ciutat a la frontera amb Egipte es concentren, amuntegats en tendes de campanya i refugis improvisats en condicions deplorables, la meitat dels 2,3 milions d’habitants de Gaza. De les 4.100 persones per quilòmetre quadrat que hi havia a Rafah abans de la guerra, ara n’hi ha 19.600. Per això, tant les Nacions Unides com els Estats Units han expressat repetidament la seva preocupació davant la possible expansió de les tropes israelianes en aquesta localitat.

"És clar que una operació massiva a Rafah requereix l’evacuació de la població civil de les zones de combat", va assenyalar un comunicat de l’oficina del primer ministre publicat ahir. Al seu torn, va declarar que "és impossible aconseguir l’objectiu de la guerra d’eliminar Hamàs i deixar quatre batallons a Rafah" encara per desmantellar. Netanyahu ha reclamat a l’Exèrcit israelià i a Defensa que presentin al gabinet un "pla dual, tant per a l’evacuació de la població com per a la dissolució dels batallons". El líder israelià respon així a les pressions del seu principal aliat després que dijous el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, John Kirby, digués que la Casa Blanca "no recolzaria" una operació a Rafah.

Entrada d’ajuda humanitària

Un altre portaveu del Departament d’Estat va afirmar que semblava "no haver-hi planificació i poca reflexió" per a tal mesura per part de Tel Aviv, assenyalant que Rafah també era un punt d’entrada crucial per a l’ajuda humanitària. Aquests últims dies han augmentat els atacs aeris israelians contra aquesta zona. Durant les últimes 24 hores es van registrar 107 morts en tot l’enclavament.

"Els carrers són plens de gent, carros tirats per burros i cavalls", explica un treballador de CARE Internacional a aquest diari després de tornar de Rafah. "Els refugis en escoles, centres comunitaris i hospitals estan completament superpoblats, de manera que ara la gent simplement està establint refugis improvisats en qualsevol lloc on hi hagi espai disponible", relata, totalment "impressionat".

Notícies relacionades

Per ara, l’Exèrcit israelià estava enfocat en Jan Yunis, bastió de Hamàs al sud. Però el ministre de Defensa, Yoav Gallant, ja havia suggerit diverses vegades durant la setmana passada que Israel avançaria cap a Rafah, la "zona segura" a què havia ordenat acudir a la població de les àrees atacades. Malgrat que la ciutat fronterera ha sigut objectiu de diversos atacs aeris, els tancs israelians encara no han arribat fins a Rafah, que s’ha convertit en l’última zona de l’enclavament per conquerir. Més enllà de la catàstrofe humanitària que provocaria la invasió terrestre, també tindria conseqüències per al país veí. Egipte ja ha declarat que qualsevol operació allà o desplaçament massiu a través de la frontera soscavaria el seu tractat de pau de quatre dècades amb Israel i ha expressat els seus temors que els 1,3 milions de palestins desplaçats assaltin la frontera en el seu enèsim intent de sobreviure.

"La gent ha fugit de les bombes i la destrucció tantes vegades que les soles de les sabates literalment se’ls han desgastat o les sabates se’ls han fet malbé sense possibilitat de reparació", relata el treballador de CARE. "Hi ha famílies que lloguen sabates a persones que ja no tenien, paguen una tarifa per hora per no caminar descalços fins al mercat o algun lloc per recollir aigua", explica a EL PERIÓDICO.

Temes:

Gaza Israel Jan