L’ala dura ‘tory’ es reagrupa amb un programa populista

L’ex primera ministra Liz Truss lidera el grup, que es posiciona contra les polítiques verdes, la identitat de gènere i la immigració

L’ala dura ‘tory’ es reagrupa amb un programa populista

LUCAS FONT

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’escàs èxit del primer ministre britànic, Rishi Sunak, en el seu intent per remuntar a les enquestes ha obligat l’ala dreta del Partit Conservador a fer un últim intent per mirar de recuperar l’electorat perdut abans de les pròximes eleccions generals, previstes per a finals d’any. Un grup de membres destacats del partit, la majoria d’ells relegats als llocs menys destacats al Parlament després d’ocupar càrrecs de rellevància en governs anteriors, van presentar ahir la plataforma Popular Conservatism, que pretén apel·lar als votants de dretes amb un discurs populista, centrat en la lluita contra les polítiques verdes, la identitat de gènere i la immigració.

El grup, impulsat per l’ex primera ministra Liz Truss, posa en el centre de les seves crítiques els organismes internacionals, a qui acusa d’haver usurpat la sobirania del poble britànic. Un discurs que va funcionar amb el Brexit i que ara té com a principal blanc institucions com l’ONU i el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), a qui acusen d’impedir la posada en marxa de les deportacions de sol·licitants d’asil a Ruanda. "No és només en aquest país on la gent està totalment farta d’aquest enfocament internacionalista i irresponsable de governar. Hem sortit de la Unió Europea però hi ha altres organismes que ens diuen el que hem de fer", va criticar l’exministre Jacob Rees-Mogg, una de les cares més visibles de l’ala dura del partit.

El propòsit de la nova facció conservadora és despertar els votants que van donar la majoria absoluta a Boris Johnson el 2019. Un dels eixos principals del seu discurs se centra en el combat a les polítiques verdes i a l’agenda climàtica, que assenyalen com a causants de l’augment del preu dels combustibles i del seu impacte negatiu en l’economia familiar. "¿Quanta gent es queda desperta a la nit preocupada per si arribarem a la neutralitat d’emissions el 2050? Us diré una cosa, no són gaires", va dir entre rialles el que va ser vicepresident del Partit Conservador fins a principis de gener, Lee Anderson. "El que preocupa els meus votants són les factures del gas i de l’electricitat".

Anderson, extreballador de les mines de carbó i un dels representants dels diputats conservadors de l’anomenat mur vermell –les zones antigament industrialitzades del nord del país amb votants tradicionalment laboristes–, va sintetitzar en el seu discurs un dels missatges troncals del nou grup conservador: atacar una elit econòmica i política que, asseguren, imposa des de dalt lleis per les quals ningú ha votat, carregant el pes de la lluita contra el canvi climàtic sobre l’esquena de les classes treballadores, en nom del bé comú. El que el diputat tory ha passat per alt és que va ser la mateixa Truss la que va proposar una baixada massiva d’impostos a les grans fortunes, cosa que va fer trontollar l’economia britànica i obligar-la a renunciar al seu càrrec com a primera ministra després de només 45 dies a Downing Street.

Notícies relacionades

Defensar el que és individual

Lluny de fer autocrítica, Truss va atacar alguns dels seus col·legues de partit, a qui va acusar de tenir por de mostrar públicament les seves opinions en un paisatge polític "cada cop més escorat a l’esquerra". Per als impulsors del nou grup, els conservadors han de defensar l’individual davant el col·lectiu i plantar-se davant organitzacions finançades amb diners públics que contribueixen a propagar la cultura woke i impulsar polítiques d’identitat de gènere.

Temes:

Brexit