Bukele celebra per endavant el seu contundent triomf electoral

L’actual president d’El Salvador dona per descomptada la seva victòria i arrenca les celebracions fins i tot abans d’obrir les urnes

Bukele celebra per endavant el seu contundent triomf electoral

ABEL GILBERT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Acompanyat per centenars de seguidors, Nayib Bukele va arribar ahir al centre de votació instal·lat sobre l’avinguda Olímpica. Va esbossar el somriure de qui canta victòria abans que s’obrin les urnes. Si alguna cosa sabien els 6,2 milions de ciutadans en condicions de sufragar (740.000 d’ells a l’exterior) és que el resultat estava escrit per endavant. Bukele, paladí de la mà dura, el braç executor d’una política sense contemplacions contra la delinqüència que ha portat a la presó 71.000 persones, va complir el seu tràmit electoral i va tornar a saludar els que el vivien com un guanyador nat de la contesa. Un president virtualment reelecte.

Els observadors internacionals van detectar un "desenvolupament relativament normal" del procés electoral. La "normalitat" també estava marcada per una acceptació general dels fets. Les enquestes prèvies als comicis li donaven un avantatge aclaparador respecte dels altres cinc partits competidors. Manuel Chino Flores, de l’esquerrà Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional, immediat seguidor de Bukele en els sondejos, apareixia a una distància de fins a 75 punts.

Les eleccions estaven marcades pel signe de l’anomalia institucional. La llei a El Salvador no contempla un segon mandat consecutiu. Però Bukele va aconseguir que un tribunal constitucional avalés les seves aspiracions. Diumenge a la nit, amb 42 anys i després d’haver-se iniciat políticament a l’esquerra (el FMLN), inclinar-se cap al centre i saltar a la dreta, acabarà cisellant un model de país a imatge i semblança seva.

Somnis de perpetuïtat

Era tan esperat el seu triomf contundent que el cap del grup de Noves Idees, el diputat Christian Guevara, va predir el final dels partits opositors en la legislatura. Félix Ulloa, actual vicepresident i company de Bukele, va ser molt més audaç davant les càmeres d’Univisión. Va parlar sobre una nova reelecció presidencial en quatre anys, a contra mà de la legalitat institucional. "En política tot és possible", va assenyalar.

El diario de Hoy va advertir sobre els somiejos "dictatorials" del bukelisme. El senyal d’alarma, afirmava, el va encendre Ulloa en declaracions a The New York Times. "A la gent que diu que estem desmantellant la democràcia, els contesto: “Sí, però no l’estem desmantellant, l’estem eliminant, l’estem substituint amb una cosa nova”".

Notícies relacionades

Katya Salazar, directora executiva de la Fundación para el Debido Proceso (DPLF), que va arribar al país en qualitat d’observadora dels comicis, no va passar per alt aquestes opinions. "He d’advertir que no hi ha cap lloc al món on un Govern que té tots els poders hagi resultat exitós. És un perill que hi hagi un partit únic".

Segons els observadors, durant la jornada electoral es va registrar una forta presència militar als carrers i centres de votació. El Salvador està, de fet, militaritzat. Bukele va passar de pactar amb les bandes de delinqüents a una guerra total, el 27 de març del 2022, que van deixar 87 morts en 72 hores. La taxa d’homicidis, que se situava en 106,3 casos letals cada 100.000 habitants el 2015, va caure fins arribar el 2023 a 2,4. La lluita contra les bandes va portar a la presó fins i tot nens. El país centreamericà té un 42,7% de població en situació de pobresa i l’1,7% dels habitants estan tancats a les presons. Els organismes defensors de drets humans han presentat milers de denúncies per detencions arbitràries, tortures i altres delictes comesos per forces estatals. Bukele no es commou per aquestes denúncies.