Attal reivindica l’"excepció agrícola" per calmar el camp

El primer ministre francès pronuncia el seu discurs de política general marcat per la mobilització dels agricultors

Attal reivindica l’"excepció agrícola" per calmar el camp

ENRIC BONET

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Carícies discursives i alguns anuncis, però sense una sortida evident a la crisi del camp. Tres setmanes després de la seva designació, el primer ministre francès, Gabriel Attal, va pronunciar ahir el seu discurs de política general marcat per les protestes dels pagesos. Els sindicats agrícoles van ocupar, i van tallar dilluns, amb una "durada indeterminada", la circulació en vuit de les principals autopistes i carreteres de la regió de París, a més d’altres desenes de bloquejos en altres punts del país. Aquesta crisi del sector primari ha marcat la intervenció del jove primer ministre, de 34 anys, a l’Assemblea Nacional, on va prometre una "excepció agrícola francesa".

"Ho dic amb solemnitat: hi ha d’haver una excepció agrícola francesa", va assegurar Attal reprenent una fórmula utilitzada amb la cultura i les polítiques públiques per promoure la producció cultural a França. "Necessitem una acció determinada a favor de la sobirania agrícola del país", va afegir amb una afirmació amb caires proteccionistes però difícil de traduir en mesures concretes, sobretot en el mercat únic europeu, en què els productes es beneficien de la lliure circulació.

Competència d’altres països

Notícies relacionades

Després que el Govern d’Emmanuel Macron i Attal fes divendres les primeres concessions a les protestes dels pagesos –van començar el 18 de gener– recuperant una subvenció fiscal per al dièsel rural, el primer ministre va anunciar noves mesures per calmar la còlera. En concret, va prometre que les ajudes pendents de la política agrària comuna (PAC) es donaran a França abans del 15 de març. Va anunciar una ajuda urgent per als viticultors del sud del país, perjudicats per les sequeres i l’inferior consum de vi. Attal, que diumenge ja va denunciar la "competència deslleial" de productes de països veïns com Espanya o Itàlia, va defensar un pla per controlar-ne l’origen, sense donar més detalls.

"Reconec que no ho resoldrem tot en poques setmanes, va dir Attal sobre la crisi del camp que s’ha reflectit en protestes a Alemanya, els Països Baixos, Polònia, Romania o Bèlgica. I potser també a Espanya en les pròximes setmanes.