Negociació

La UE adverteix Orbán amb sancions pel seu boicot a l’ajuda a Ucraïna

La UE adverteix Orbán amb sancions pel seu boicot a l’ajuda a Ucraïna

DENES ERDOS / AP

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea es reuneixen dijous a Brussel·les en una cimera d’emergència per intentar que el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, cedeixi una vegada per totes i accepti la creació d’un fons de 50.000 milions d’euros per ajudar Ucraïna, dins la revisió del marc pressupostari europeu que ja va bloquejar al desembre. El pols que el líder hongarès manté des de l’any passat ha disparat el malestar i la frustració entre els seus col·legues europeus, que comencen a plantejar-se obertament sabotejar l’economia hongaresa i fins i tot retirar el dret de vot d’Hongria al Consell.

És el que planteja una "nota informativa" de la secretaria general del Consell filtrada diumenge pel Financial Times per augmentar la pressió sobre Budapest. "En cas que no hi hagi acord l’1 de febrer [a la cimera], la resta de caps d’Estat i de Govern podrien declarar públicament que, en vista del comportament obstruccionista del primer ministre d’Hongria, no es poden imaginar com es poden donar fons de la UE a Budapest". I sense el finançament europeu, continua la nota, "els mercats financers i les companyies europees podrien estar menys interessades a invertir en Hongria". Al seu torn això podria desencadenar "un increment dels costos de finançament del dèficit públic" i provocar "una caiguda de la seva divisa".

Notícies relacionades

Aliat de Putin

Darrere d’aquest avís s’amaga el cansament que hi ha en moltes capitals europees per una estratègia negociadora que Orbán, que ja va impedir una decisió a la cimera al desembre, ha utilitzat en moltes ocasions. En aquella ocasió l’aliat europeu més fidel del president rus, Vladímir Putin, va sortir de la sala per permetre a la resta de líders europeus donar via lliure a l’obertura de negociacions d’adhesió amb Ucraïna, encara i que 24 hores després la va bloquejar.