Revés per a Macron

El Constitucional francès anul·la les parts més dures de la llei migratòria

El Consell declara anticonstitucionals el 40% dels articles del polèmic text

El Constitucional francès anul·la les parts més dures de la llei migratòria

ENRIC BONET

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Àmplia censura de la dura legislació migratòria a França. El Consell Constitucional va anunciar ahir la seva decisió sobre la controvertida llei Darmanin (el cognom del ministre de l’Interior). La conclusió resulta cristal·lina: el 40% dels articles van ser declarats inconstitucionals. L’equivalent francès del Tribunal Constitucional va invalidar gairebé la meitat del text, aprovat fa un mes després d’una fulletonesca negociació entre els partits afins al president, Emmanuel Macron, i Els Republicans (LR, afins al PP).

El Constitucional va censurar fins a 35 articles dels 86 que componen la llei Darmanin. Això comporta que cauen aquells més durs. Per exemple, el delicte d’estada irregular, unes normes molt més estrictes per als estrangers per demanar ajudes socials, la retirada de la nacionalitat als binacionals que matin un policia i la imposició d’una espècie de fiança per als estudiants de fora de la Unió Europea (UE). La seva incorporació en la legislació havia representat una victòria ideològica per a la ultradreta. Els vots del partit de Marine Le Pen van resultar clau per a l’aprovació d’una llei que també va rebre el suport dels diputats macronistes i de la dreta republicana.

Motius de procediment

La cort havia rebut recursos d’inconstitucionalitat per part de diputats d’esquerres. Macron i la presidència de l’Assemblea Nacional també li havien demanat que examinés el text. De la cinquantena d’articles analitzats, el Constitucional només en va considerar completament vàlids 10. La gran majoria de les invalidacions es deuen a motius de procediment.

Notícies relacionades

En concret, el Consell Constitucional es refereix al fet que la polèmica llei del Govern de Macron va incorporar nombroses mesures sobre aspectes que no apareixien en el projecte de llei inicial. Segons van apuntar fonts del Constitucional, "no pot ser que s’utilitzi una llei sobre cols per legislar sobre totes les fruites i tots els llegums".

Presentada fa un any en el Consell de Ministres, l’aprovació de la llei Darmanin va suposar tot un dolor de queixals per al Govern de Macron. A causa de la crisi social i política per la impopular reforma de les pensions, va decidir ajornar-ne la tramitació parlamentària fins a finals d’any.