Moscou acusa Kíiv de fer caure un avió amb presoners ucraïnesos

Líders russos intenten utilitzar l’incident per pressionar els legisladors de la UE i els EUA

Moscou acusa Kíiv de fer caure un avió amb presoners ucraïnesos

Marc Marginedas Àlex Bustos

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Rússia va acusar les forces ucraïneses de fer caure a la regió russa de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna, un avió rus de transport militar Ilyushin Il-76 amb uns 65 presoners ucraïnesos a bord que havien de ser intercanviats per presoners de guerra russos. A Kíiv, mentre fonts oficials del Govern de Volodímir Zelenski demanaven temps per analitzar tots els detalls d’aquests fets, el Directori Principal d’Intel·ligència (GUR MO), els serveis secrets dependents del Ministeri de Defensa, va dir que desconeixia qui es trobava a l’avió, però donava a entendre que el bàndol rus podia haver posat deliberadament en perill els presos ucraïnesos, ja que en cap moment van ser informats de la necessitat de garantir la seguretat de l’espai aeri de Bélgorod en un període de temps determinat, com s’havia fet anteriorment en altres intercanvis.

El comissari de drets humans d’Ucraïna, Dmitró Lubinets, figura encarregada dels intercanvis de presoners amb Rússia, va demanar prudència als mitjans de comunicació locals i internacionals. "Crido els mitjans de comunicació a no extreure conclusions precipitades", va demanar a les xarxes socials. "L’enemic és insidiós i coneixem els mètodes que Rússia utilitza per desestabilitzar la societat", va remarcar, amb referència a les tàctiques russes de desinformació i al gran historial de provocacions que ha fet servir tradicionalment el Kremlin amb el seu veí occidental per responsabilitzar-lo d’accions controvertides.

El comunicat emès pels serveis d’intel·ligència militar ucraïnesos admet que el seu país no té "informació fiable i completa" sobre "qui es trobava a l’avió". Tan sols confirma que "la part ucraïnesa no va ser informada sobre la necessitat de garantir la seguretat de l’espai aeri a l’àrea de la ciutat de Bélgorod durant un cert període de temps". Això, segons el GUR MO, "pot indicar accions deliberades per part de Rússia destinades a crear una amenaça a la vida i seguretat dels presoners" amb l’objectiu de "desestabilitzar la situació a Ucraïna i debilitar el suport internacional al nostre Estat".

Frenètica campanya

Precisament, a penes havien transcorregut unes quantes hores després d’anunciar-se l’incident, els dirigents russos ja s’havien embarcat en una frenètica campanya per emfatitzar que el "règim" a Ucraïna assassinava deliberadament els seus propis militars amb armes antiaèries enviades des de l’exterior, precisament en un moment en què els poders legislatius i executius a Europa i els EUA debaten la concessió de milionaris paquets d’ajuda financera a Kíiv per continuar resistint a la invasió russa. Viatxeslav Volodin, president de la Duma Estatal, va anunciar amb una rapidesa inusitada que l’assemblea que presideix dirigiria una missiva al Parlament alemany i al Congrés nord-americà "perquè els legisladors puguin veure a qui estan finançant, a qui estan ajudant".

Margarita Simonian, directora de la cadena propagandística RT i una de les principals figures de la desinformació russa, també en qüestió d’hores, va difondre al seu compte de Twitter les identitats dels presoners suposadament morts i es va unir al cor de veus russes que afirmaven que Kíiv matava els seus ciutadans "amb les seves pròpies mans", cor en el qual també es trobava l’ambaixador en missió especial del Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia, Rodion Miroshnik.

De l’intercanvi en qüestió només se’n sap que es va materialitzar finalment respecte als presoners russos en mans d’Ucraïna. Kíiv "va complir tots els acords per a la preparació adequada de l’intercanvi" i "els militars russos van ser mantinguts sans i estalvis" fins que "van ser entregats a temps al lloc designat", informa el comunicat del GUR MO. Els successos d’ahir corren el risc d’impedir en el futur un dels pocs àmbits en els quals Rússia i Ucraïna accepten negociar: els intercanvis de presoners.

Vídeos a les xarxes socials

Notícies relacionades

L’II-76 es va estavellar a les onze del matí, hora local (a les nou, hora peninsular espanyola). Viatxeslav Gladkov, governador de Bélgorod, va confirmar el succés al seu canal de Telegram. "Un avió de transport es va estavellar al districte de Kórotxa. Va caure en un camp a sis quilòmetres de l’assentament de Yablanovo. Totes les persones a bord van morir", va publicar en aquesta xarxa social. Segons l’agència russa TASS, el xoc no va produir més víctimes mortals ni danys materials.

L’impacte contra el terra el van veure alguns civils, i els vídeos que el van poder registrar circulen a les xarxes socials de Bélgorod. En aquestes imatges s’hi pot veure com l’Il-76 es precipita contra el terra a gran velocitat i acaba esclatant en un descampat. En les hores prèvies a la caiguda de l’avió, el mateix Gladkov va alertar sobre el perill d’un atac aeri ucraïnès i va confirmar la destrucció d’un dron enemic d’ala fixa.