El camp alemany culmina la protesta amb eixordadores xiulades al Govern

El ministre de Finances defensa davant 30.000 persones la retirada d’ajudes al dièsel agrari

El camp alemany culmina la protesta amb eixordadores xiulades al Govern

GEMMA CASADEVALL

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"Entenc la vostra protesta, la vostra feina és dura, ens garantiu la subsistència i protegiu el medi ambient", va assegurar ahir el ministre de Finances alemany, Christian Lindner, apòstol de l’austeritat, davant els milers d’agricultors que l’esbroncaven davant la Porta de Brandenburg. "Els escolto. Però no puc prometre’ls més ajudes estatals del pressupost", va afegir, esgargamellant-se per fer-se sentir davant els 30.000 concentrats, sota temperatures gèlides i lluitant contra un refredat.

El crit més persistent era el de "Hau ab" (esfuma’t), entre un panorama de pancartes hostils contra el Govern. Tot intent per calmar els ànims estava condemnat al fracàs, ja que les posicions confrontades eren conegudes: el camp exigeix el manteniment de les ajudes al dièsel agrari i altres beneficis fiscals, mentre que Lindner insistia que està obligat a retallar en molts àmbits, sigui en prestacions a refugiats o en l’ajuda social.

La concentració davant l’emblemàtic monument berlinès va ser l’últim acte d’una setmana de protestes. En ocasions anteriors el convidat esbroncat va ser el ministre d’Agricultura, el verd Cem Özdemir. En la jornada final es va reservar el paper a Lindner, que en la coalició entre socialdemòcrates, verds i liberals del canceller Olaf Scholz representa l’austeritat i la defensa del fre al deute.

Necessitat de retallades

La necessitat de retallar 17.000 milions d’euros dels pressupostos del 2024, origen de les protestes, procedeix d’una sentència del Tribunal Constitucional que va bloquejar 60.000 milions d’euros per atemptar contra el fre al deute. S’hi aferra Lindner, líder del Partit Liberal (FDP). Socialdemòcrates i verds aposten per reformar aquest instrument, mentre creix la crispació al carrer i la ultradreta busca treure partit d’aquest descontentament.

Notícies relacionades

"Ens esteu condemnant a estalviar fins a la mort del camp", havia denunciat la líder de l’Associació de Joves Camperols Theresa Schmid, mentre Lindner esperava el seu torn per parlar. Tant Schmid com el president de l’organització més gran del sector, la Federació Alemanya d’Agricultors, Joachim Rukwied, van apel·lar els congregats a deixar parlar el ministre. Al cap i a la fi, havia acudit a una cita on estava clar que se l’esperava amb les ungles fora. Però a Lindner se’l va esbroncar de la mateixa manera quan va mirar de guanyar-se l’empatia que quan va defensar les mesures adoptades per retallar despesa.

Les protestes del camp han complicat la mobilitat de milions de ciutadans alemanys durant una setmana i han accentuat les crítiques al canceller Scholz, que s’acusa de falta de lideratge. Tot això passa en un moment de preocupació en el conjunt de la zona euro per la recessió de la primera economia de la Unió Europea (UE). El 2023 hi va haver una contracció del 0,3% del producte interior brut (PIB), segons van confirmar ahir les xifres oficials del departament federal d’Estadística (Destatis). La contracció es deu principalment als costos de l’energia, la caiguda del consum per la inflació –que finalment va ser del 3,7%– i sobretot per l’aturada en la demanda externa. La incidència de l’agricultura és mínima en el PIB, ja que Alemanya és un país essencialment industrial. Però el camp dona ocupació, directament o indirectament, a un de cada 10 treballadors del país. Les seves protestes contra la supressió gradual d’unes subvencions implantades fa dècades pressionen sobre una coalició sota mínims.