Xoc institucional

El president de Polònia congrega 35.000 persones contra el Govern

Duda atribueix a Tusk la detenció de dos exdiputats del partit ultra Llei i Justícia

El president de Polònia congrega 35.000 persones contra el Govern

GEMMA CASADEVALL

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Varsòvia va viure ahir una concentració multitudinària impulsada pel president de Polònia, Andrzej Duda, i en favor dels que va qualificar de "presos polítics", dos exdiputats de les files del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS). El president ja havia qualificat de "provocació" la detenció d’aquests, la responsabilitat política dels quals atribueix al Govern europeista de Donald Tusk.

Duda va brindar refugi aquest dimecres al seu palau als dos polítics i va comparèixer ahir davant els mitjans amb les seves esposes. Va ser una aparició teatralitzada, com han vingut sent molts dels passos fets per Duda en el relleu en el poder. Seguia les escenes del dia anterior, amb l’entrada de la policia i detenció a la mateixa seu presidencial dels polítics, un d’ells, l’exministre de l’Interior Mariusz Kaminski. Tots dos van ingressar a la presó a continuació i, segons els seus familiars, estan en vaga de fam. Per a Duda, són els primers "presos polítics" a Polònia des de 1989, quan el país va accedir a la democràcia.

El seu cas es remunta a una condemna per corrupció i abús de poder emesa fa vuit anys, però que ara es fa efectiva esgotats tots els recursos. Duda es proposa alliberar-los per la via d’un indult. Abans del seu ingrés a la presó hi va haver ja una concentració solidària davant la presó i altres marxes de suport, a una de les quals va acudir el líder del PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Notícies relacionades

Ahir es va convocar una altra mobilització en contra de Tusk davant el Parlament. Va congregar unes 35.000 persones, segons fonts de l’alcaldia. La Cambra de diputats va suspendre totes les seves sessions fins a la setmana vinent per evitar tensions al carrer. Entre els concentrats van circular consignes per seguir en direcció a la residència de Tusk, mentre altres grups es dirigien a la presó.

Les marxes ultres reflecteixen el pols entre Tusk i Duda, que va arribar al càrrec el 2015 com a candidat del PiS. Tusk va ser elegit primer ministre al desembre, dos mesos després de la seva victòria electoral. Va ser una transició obstaculitzada pel president, que va encarregar primer la formació de govern a l’ex primer ministre Mateusz Morawiecki, del PiS, malgrat no tenir perspectives de prosperar. Tusk ha promès que revertirà la controvertida reforma judicial impulsada pel PiS.