Hapag-Lloyd i Maersk cancel·len el trànsit per Suez

Les navilieres prenen la decisió a causa dels atacs dels houthis al mar Roig

Hapag-Lloyd i Maersk cancel·len el trànsit per Suez

EDUARDO LÓPEZ ALONSO

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les navilieres Maersk i Hapag-Lloyd, líders del sector logístic, han decidit suspendre el trànsit de vaixells a través del canal de Suez com a conseqüència dels cada vegada més freqüents atacs dels rebels houthis del Iemen al mar Roig. La guerra de Gaza i el conflicte al Pròxim Orient estan tenint conseqüències econòmiques a escala mundial al causar dificultats per al comerç internacional a través del mar Roig. La desviació de vaixells cap al cap de Bona Esperança implica un increment del 25% dels costos logístics de les mercaderies que van d’Àsia a Europa, a l’incrementar el trajecte en 9.000 quilòmetres i 15 dies en els terminis d’entrega. Segons alguns analistes, la cotització internacional del petroli també podria augmentar si s’agreugen les tensions i les cadenes de subministrament es veuen afectades.

La presència de vaixells de guerra de l’Iran al mar Roig incrementa el temor que la guerra d’Israel contra Hamàs a la Franja de Gaza s’estengui a altres països. Fonts de Maersk van confirmar a EL PERIÓDICO que la companyia ha decidit "suspendre tots els trànsits a través del mar Roig i el golf d’Aden fins a nou avís". Totes les navilieres han analitzat la conveniència o no de mantenir els seus vaixells en una zona tan arriscada i la majoria han preferit canviar la ruta. És el cas d’Euronav, la firma belga especialitzada en el transport de petroli, que va decidir al desembre abandonar la ruta, el mateix que Evergreen (la firma de contenidors taiwanesa tampoc accepta des de desembre mercaderia israeliana). També al desembre van abandonar la ruta de Suez les noruegues Frontline i Gram Car Carriers; la sud-coreana HMM; els vaixells d’MSC; l’honkonesa OOCL; o la taiwanesa Yang Ming.

Notícies relacionades

Atac amb míssils

Mentrestant, continuen els atacs de houthis. El Comandament Central Naval dels Estats Units (CENTCOM) va informar ahir que els rebels houthis del Iemen van llançar dos míssils balístics que van impactar a prop de diversos vaixells, sense provocar danys. "El 2 de gener, sobre les 21.30 hora de Sanà (18.30 GMT), els houthis avalats per l’Iran van disparar dos míssils balístics antivaixell des de les zones que controlen al Iemen cap al sud del mar Roig. Diversos vaixells comercials que es trobaven a la zona van informar de l’impacte dels míssils, tot i que cap ha notificat danys", van indicar els EUA.