La històrica abdicació de la popular Margarita II sorprèn Dinamarca

El país nòrdic es debat entre la sorpresa i el reconeixement a una reina que deixa el tron en favor del seu primogènit Federico després de 52 anys

La històrica abdicació de la popular Margarita II sorprèn Dinamarca

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’històric anunci d’abdicació fet diumenge a la nit per la reina Margarita II de Dinamarca en el seu discurs de Cap d’Any ha sacsejat aquest país nòrdic, que es debat entre la sorpresa i el reconeixement a una monarca extremadament popular.

La foto de Margarita II, que abandonarà el tron després de 52 anys el pròxim 14 de gener en favor del seu primogènit Federico, va ocupar ahir les portades dels mitjans danesos, amb titulars sobris al·ludint a la seva retirada de la direcció d’Estat i editorials laudatoris cap a la monarca visqui amb més temps en actiu.

"Avui tots els danesos estan en xoc", escrivia el conservador Jyllands-Posten, mentre el tabloide Ekstra Bladet parlava de "sensació": des que Dinamarca es va convertir en monarquia hereditària el 1660, cap rei o reina havia abdicat, i Margarita II havia sempre assegurat que el seu treball era "de per vida".

En el discurs, que va deixar l’anunci per al final, la mateixa reina va al·ludir a la seva edat –83 anys – i a una recent complicada operació d’esquena per justificar una retirada que ningú esperava, però que es produeix pocs mesos després que el seu net Christian, fill gran de Federico, complís 18 anys.

Segons la cadena pública DR i el canal semiprivat TV2, la mateixa primera ministra, Mette Frederiksen, va haver de reescriure el seu discurs d’Any Nou, senyal que no va ser informada amb massa antelació. "Abdica en un moment en què cap altra casa reial europea gaudeix de més suport", reflexionava Politiken, el principal diari danès.

"Valenta"

El liberal Berlingske parlava de decisió "valenta" d’algú que ha sabut "crear una monarquia moderna i intel·ligent, rellevant i estimada per la majoria dels danesos", en contraposició a les d’altres països europeus.

El 70% dels seus compatriotes recolzen la monarquia, i el 84% té una imatge positiva de la reina i del príncep Frederic, segons un recent sondeig de DR. "Gràcies per un treball inestimable al servei de Dinamarca", va escriure el ex primer ministre i actual titular d’Exteriors Lars Løkke Rasmussen a la xarxa social X (abans Twitter), on els líders polítics danesos van agrair majoritàriament el seu paper a la reina.

Eco a Suècia i Noruega

Notícies relacionades

L’abdicació de Margarita II ha tingut eco en les veïnes Suècia i Noruega, on s’especula que l’inesperat anunci podria tenir repercussions en les seves monarquies, liderats respectivament per Carles XVI Gustavo (77) i Harald V (86). .

L’ascensió al tron de Frederic X d’aquí dues setmanes convertirà a més en reina a la princesa Mary, un fet que ha sigut àmpliament ressaltat també per la premsa d’Austràlia, el seu país d’origen. Tot just 24 hores després de l’anunci, Margarita II va reaparèixer per celebrar la tradicional recepció d’Any Nou.