Tusk xoca amb els ultres en el pla de despolititzar els mitjans

El primer ministre destitueix les cúpules de la tele i la ràdio públiques i l’agència PAP

Tusk xoca amb els ultres en el pla de despolititzar els mitjans

LESZEJ SZYMANSKI / EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Una setmana després de consumar-se el relleu en el poder de Polònia, el bloc europeista del primer ministre Donald Tusk ja va viure una dura topada amb les forces ultraconservadores que durant vuit anys van ocupar el poder i en especial amb el president, Andrzej Duda, originari d’aquestes files. El motiu va ser el primer pas donat per Tusk per desmantellar el paisatge mediàtic, controlat per l’ara opositor partit Llei i Justícia (PiS), destituint les cúpules de la televisió pública TVP, de l’agència de notícies PAP i de la ràdio estatal RP.

Notícies relacionades

A aquesta decisió, executada ahir pel Ministeri de Cultura, va seguir una concentració simbòlica en format solidari davant la seu de la TVP per diputats del PiS, entre ells, el líder del partit, Jaroslaw Kaczynski. Alguns dels concentrats van passar la nit a les instal·lacions. Més greu per als plans de Tusk van ser les acusacions abocades per Duda al nou Govern de "violar la Constitució" i portar el paisatge mediàtic a l’"anarquia".

És només un aperitiu dels obstacles amb què previsiblement toparà l’actual primer ministre en el seu propòsit de reconduir Polònia al camí de les estructures democràtiques, plasmat en el pla dels 100 punts amb què va ser investit al Parlament (Sejm). No es tracta només d’un objectiu abstracte, sinó que d’aquest depèn també el desbloqueig dels fons de recuperació postpandèmia.