Seguretat Nacional avisa sobre la mentida com a arma contra Espanya

Un informe del DSN confirma el temor que genera la IA com a difusora de falsedats

Seguretat Nacional avisa sobre la mentida com a arma contra Espanya

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre Fernando Grande-Marlaska no eleva el nivell d’alerta antiterrorista perquè no vol que es vegi l’Exèrcit al carrer; el Rei va ordenar a la Guàrdia Reial que expulsés Pedro Sánchez del palau de la Zarzuela; els migrants africans viatgen a Espanya en un vaixell d’abastament que deixa anar els caiucs a poques milles de la costa; els assistents a un míting del PSOE que onejaven banderes d’Espanya van deixar després les ensenyes tirades i trepitjades per terra...

Totes aquestes notícies són falsedats, algunes avalades per fotos retocades amb intel·ligència artificial, totes repicades en plataformes de missatgeria i en part penetrant en l’ecosistema del periodisme professional. Són només alguns dels moltíssims fakes que han circulat a xarxes socials des de l’1 d’octubre, i, com la resta, es van emetre i es van difondre per augmentar la crispació i l’animadversió

L’escenari polític té un actor cada vegada més consolidat i perillós: la notícia falsa i la desinformació. El Departament de Seguretat Nacional (DSN) els vigila. Ja té llestes les conclusions dels treballs que durant aquest any han desenvolupat grups d’especialistes en el Fórum contra les Campanyes de Desinformació.

Fanatitzar la gent

En els treballs han participat tècnics del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), els ministeris de Defensa i Interior, el Centre d’Intel·ligència de les Forces Armades (CIFAS), les associacions de periodistes i el món acadèmic.

Les conclusions dels grups de treball seran presentades el dimarts 12 al Centre Superior d’Estudis de la Defensa (CESEDEN), en un volum editat per Presidència del Govern. El dossier remarca preocupacions sobre la intel·ligència artificial com a turbodifusora de falsedats, la persistència de les campanyes de desinformació d’origen rus i l’impacte de la mentida continuada en la psique dels ciutadans.

Aprofundir en aquest últim assumpte és una de les novetats en les prospectives del DSN. S’atura el seu informe del 2023 en els atacs de "sharp power", l’anomenada "guerra no observable", que es caracteritza per "la naturalesa no-violenta, tot i que hostil del seu procedir".

En aquest camp, el treball s’atura a les campanyes de desinformació com a causants de fenòmens de radicalització violenta. Ja no es tracta només de l’àmbit del gihadisme o altres terrorismes: es treballa en la hipòtesi de la generació de fanàtics disposats a actes violents, prèvia construcció d’un adversari a qui odiar i/o témer i l’exageració de les diferències amb aquest enemic.

Mentides indetectables

Notícies relacionades

L’informe del DSN fa una de les seves advertències més severes als capítols dedicats a la intel·ligència artificial (IA) amb finalitats hostils. "La IA és una eina molt poderosa per processar continguts, extreure patrons, fer prediccions i generar nous continguts a partir del que va aprenent. Són característiques que permeten crear desinformació versemblant i potencialment molt perillosa de manera massiva", adverteixen.

A Espanya s’aproximen, doncs, noves pluges de falsedats perfeccionades, davant les quals "difícilment es pugui desenvolupar una resposta adequada en termes de magnitud", diu l’informe, que preveu: "Els actors desinformadors poden inundar l’espai digital de continguts manipulats per enganyar els ciutadans. Així, cada vegada serà més difícil per a ells trobar pistes que els facin sospitar que es tracta d’un contingut fals".