La Unió arriba a un principi d’acord per regular sistemes d’IA

Les institucions reunides a Brussel·les decidiran avui si la nova norma vetarà l’ús de la vigilància biomètrica al carrer

La Unió arriba a un principi d’acord per regular sistemes d’IA

Gerd Altmann en Pixabay.

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de més de 22 hores de negociació, la Unió Europea (UE) no va aconseguir arribar a un acord definitiu sobre la llei que regularà la intel·ligència artificial (IA). Les institucions reunides a Brussel·les decidiran avui si la nova legislació prohibirà o no l’ús de la vigilància biomètrica als carrers. Tot i això, sí que van tancar ahir un pacte preliminar sobre les normes que s’aplicaran als models fundacionals, la tecnologia que sustenta els sistemes com ChatGPT.

Aquesta part de la regulació era un dels seus principals punts conflictius. Fa un parell de mesos hi havia un consens sobre la necessitat d’aplicar una sèrie de criteris estrictes sobre els models fundacionals, però països com França, Alemanya i Itàlia van canviar la seva postura i van pressionar per descafeïnar aquestes normes i deixar l’autoregulació en mans de grans empreses com Microsoft, OpenAI i Google.

Durant les primeres sis hores de reunió, els delegats de la Comissió Europea, del Parlament Europeu i dels estats membre –representats per la presidència espanyola del Consell de la UE– van arribar a un acord provisional que, segons documents obtinguts pel mitjà especialitzat Euractiv, exigirà a les companyies adoptar mecanismes de transparència, establir normes per als models de més risc i, a més, inclou multes.

Desenes d’organitzacions de la societat civil van advertir que el fet de no establir unes obligacions clares i decantar-se en favor dels gegants del sector suposarà riscos no menors.

Les negociacions finals a tres bandes van començar dimecres a les tres de la tarda i després de més de 22 hores de xerrades, les parts van decidir interrompre les negociacions per reprendre-les aquest matí, ja que encara queden molts aspectes clau per acordar. La presidència espanyola vol donar per tancada aquesta pionera llei abans que acabi l’any.

Notícies relacionades

Altres aplicacions

Les parts van pactar prohibir l’IA per a la manipulació, explotar vulnerabilitats o l’scraping indiscriminat d’imatges facials. El Parlament Europeu vol prohibir moltes altres aplicacions, entre elles la dels sistemes de reconeixement facial, però part dels estats s’oposen a aquesta restricció i pressionen els legisladors perquè es permeti.