Creix la pressió sobre Israel mentre Netanyahu allunya la pau

El col·lapse de la treva entre l’Estat hebreu i Hamàs dificulta el final de la violència després de dos mesos de l’atac que va desembocar en la guerra

Creix la pressió sobre Israel mentre Netanyahu allunya la pau

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La més letal de les guerres sobre Gaza compleix dos mesos. El nou Israel, el nascut després del seu propi 11-S, ja suma dos mesos. En els últims 61 dies, l’esquinçament de dos pobles s’ha comptat a través de xifres inabastables. Centenars de morts als dos bàndols, destrucció incalculable a l’enclavament palestí, milers de ferits, però, sobretot, milions de vides canviades més enllà de les fronteres de la Línia Verda. Ja van 61 dies, menys set de treva, en què els bombardejos israelians s’han acarnissat amb la població civil de Gaza amb l’horitzó final de derrotar Hamàs, que va arrasar 1.200 vides i la sensació de seguretat i imbatibilitat del militaritzat Estat hebreu. A mesura que passen les hores, que el degoteig de morts civils palestines es fa incessant, més llunyans queden aquells missatges dels líders d’Occident recolzant incondicionalment Israel. Sense mostrar massa interès a prorrogar l’alto el foc, les autoritats israelianes s’enfronten ara a l’augment de la pressió internacional.

Després de més 16.000 morts a l’enclavament, segons les dades del Ministeri de Sanitat gazià, i la destrucció de gran part de la seva infraestructura civil, Washington ha endurit les seves paraules contra el seu gran aliat. Però Israel es fa el desentès. Hores després que el secretari d’Estat, Antony Blinken, abandonés sòl israelià en la seva tercera visita al país des que va començar el conflicte, tant el seu soci com Hamàs donaven per acabat el primer i únic alto el foc en dos mesos de guerra acusant-se mútuament de violar-lo.

Imatges "devastadores"

Mentre les autoritats nord-americanes comencen a centrar la seva mirada en les "devastadores" imatges que arriben des de Gaza, en paraules de la vicepresidenta Kamala Harris, també exigeixen contenció a Israel. Aquest ha respost amb una operació terrestre al sud, a les mateixes zones on demanava que la població civil es refugiés.

Dos mesos de conflicte i una treva fallida han permès veure a la comunitat internacional, la mateixa que es va bolcar a pregonar el "dret a defensar-se d’Israel" després de les massacres sofertes el 7 d’octubre, que els líders polítics i militars israelians no s’estan esforçant a minimitzar les baixes civils palestines. La "venjança" anunciada pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no és només contra Hamàs, ja que afecta directament la població de Gaza. Des del primer dia d’ofensiva, els 2,3 milions de palestins de l’enclavament han sigut sotmesos a un setge total que impedia l’entrada d’aigua, menjar, medicines i combustible.

Més enllà de la destrucció generalitzada, Israel ha aconseguit alliberar al voltant d’un centenar dels almenys 239 ostatges que Hamàs va segrestar el 7 d’octubre. A canvi, les autoritats penitenciàries israelianes van excarcerar 240 dones i menors palestins que eren a les seves presons. Dos terços dels alliberats estaven retinguts sense càrrecs. Al seu torn, l’agressiva campanya d’arrestos a la Cisjordània ocupada ha arribat a duplicar els reclusos a les seves presons, que han arribat a la xifra de 8.000 detinguts. Allà, als territoris palestins, no hi ha hagut respir ni n’hi haurà. Des del 7 d’octubre, més de 260 palestins han sigut assassinats pels colons radicals i els soldats israelians, i les expulsions i la despossessió estan a l’ordre del dia.

Durant aquests dos mesos, la població a Gaza ha mort a un ritme sense precedents en aquest segle. En el petit enclavament palestí, l’ofensiva per terra, mar i aire d’Israel ha matat més civils que els atacs liderats pels EUA a l’Iraq, Síria i l’Afganistan. Milers de morts més tard sembla que els líders occidentals comencen a escoltar els seus carrers, bolcats a denunciar el "genocidi" que Israel estaria perpetrant contra el poble palestí. Però, després del col·lapse de la treva divendres passat, no hi ha un horitzó clar per al final de la violència.

Objectiu ocult

Notícies relacionades

L’Exèrcit israelià està empenyent la població de Gaza fins a la frontera amb Egipte, complint amb l’objectiu ocult dels sectors més radicals d’eliminar la presència palestina a l’enclavament. Per això, molts líders europeus comencen a assenyalar al seu aliat que el seu propòsit d’acabar amb Hamàs no és realitzable amb els constants bombardejos. El president francès, Emmanuel Macron, ha declarat en la cimera del clima de Dubai que la "destrucció total" de la milícia significaria que "la guerra durarà 10 anys". "Aquesta situació exigeix més esforços per aconseguir un alto el foc durador", alliberar tots els ostatges, permetre la molt necessitada ajuda dins de Gaza, i assegurar la seguretat d’Israel, ha declarat. També, durant la cita internacional, els funcionaris nord-americans han pressionat perquè la intensitat dels bombardejos respecti les vides civils.

Israel segueix a la seva. El conflicte s’enquista, mentre Gaza va perdent el seu poble, aniquilat, inert sota la runa.