L’alcaldessa de París deixa Twitter per ser una «arma de destrucció massiva de la democràcia»
2
Es llegeix en minuts
EFE

Una «arma de destrucció massiva de les nostres democràcies». Així és com l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha descrit la xarxa social X (abans Twitter) després d’anunciar aquest dilluns que deixarà d’utilitzar la plataforma. Hidalgo explica, en un article publicat avui al diari ‘Le Monde’, que al principi Twitter era «una eina revolucionària» però actualment «aquest mitjà social i el seu propietari, Elon Musk, actuen de forma deliberada per exacerbar les tensions i els conflictes».

Hidalgo recorda que el 2009 va ser una de les primeres polítiques franceses que es va unir a aquesta xarxa social, en la qual té 1,5 milions de seguidors, però denuncia que des d’aleshores X ha experimentat una «llista de derives» que considera «infinita». «Manipulació, desinformació, amplificació dels impulsos d’odi, assetjament organitzat, antisemitisme i racisme demostrats, manades que ataquen científics, climatòlegs, dones, ecologistes, progressistes i tots els que busquen debat polític serè», detalla l’alcaldessa. Tot això, afegeix, «sense oblidar les ingerències estrangeres quotidianes que interfereixen en els processos electorals i que atempten contra les nostres democràcies al mirar de desestabilitzar-les».

«Immensa claveguera»

«No ens equivoquem. Hi ha un projecte polític molt clar que vol ignorar la democràcia i els seus valors en favor d’interessos privats poderosos», insisteix Hidalgo. «Amb els seus milers de comptes anònims i les seves ‘granges de trolls’, el que passa a X no és la vida democràtica sinó exactament el seu oposat», afegeix. Per a Hidalgo, ara «les polèmiques, els rumors i les manipulacions bastes dicten el debat públic, propulsats per l’algoritme d’X, on només compta el nombre de ‘likes’. Què importen els fets».

Notícies relacionades

Des queElon Musk va aconseguir el control de Twitter l’octubre del 2022, diversos famosos n’han anunciat la seva marxa, entre ells la model nord-americana Gigi Hadid un mes després, però no hi ha hagut un moviment massiu. Alguns polítics han anunciat que obren comptes en xarxes competidores, entre ells el comissari europeu Thierry Breton per a Bluesky, però sense abandonar X.

Aquesta plataforma i el seu propietari estan «obstaculitzant deliberadament la informació necessària per portar a terme la transformació que necessitem al món», afegeix Hidalgo, i acaba amb una crida al món polític: «Aquest mitjà s’ha convertit en una immensa claveguera global i hem de continuar precipitant-nos-hi». L’alcaldessa ha anunciat que seguirà «en altres xarxes socials on hi ha encara diàleg respectuós». En tot cas, anima els ciutadans a submergir-se en «la democràcia real», la dels consells municipals, trobades o conferències, amb discussions reals entre persones.