Cita electoral a França el 2022

Anne Hidalgo: una candidata a l’Elisi amb arrels republicanes espanyoles

La candidata del Partit Socialista a la presidència francesa, filla d’emigrants espanyols, planteja revaloritzar els salaris

3
Es llegeix en minuts

Va néixer com Ana María, després va ser Anne, i ara aspira a convertir-se en la primera dona presidenta de França. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, liderarà la candidatura del Partit Socialista (PS) en les eleccions franceses d’abril del 2022. Ho ha anunciat aquest diumenge a Rouen. ¿Les seves principals banderes ideològiques? El republicanisme, el treball i l’ecologisme.

Hidalgo, de 62 anys, va heretar la seva defensa dels valors republicans del seu pare Antonio, que treballava en una drassana gaditana i que va emigrar a França per fugir de la fam del franquisme. Nascuda a San Fernando (Cadis) el 1959, la seva família va creuar el Pirineu a principis dels seixanta. El seu avi matern ja s’havia exiliat a França al final de la Guerra Civil i al tornar a Espanya havia sigut empresonat i condemnat a mort per la seva militància republicana, tot i que la pena no es va executar. Aquestes arrels espanyoles han marcat la seva biografia personal i política.

«Vaig néixer a Espanya, vaig arribar a França quan tenia dos anys i mig i vaig créixer a Lió», afirma la candidata socialista en una entrevista publicada aquesta setmana al setmanari Le Point. Contra l’estigma d’encarnar la «baronessa de París», una ciutat en què les classes mitjanes i superiors resulten predominants i els obrers gairebé van desaparèixer, Hidalgo reivindica els seus orígens modestos. «Quan el meu pare o el meu oncle, que eren paletes, em mostraven les cases que havien construït, se’n mostraven orgullosos», afirma l’alcaldessa, que vol fer una avaluació millor dels salaris i de la feina un dels puntals del seu projecte nacional.

Jospin, un dels seus referents

Tot i que va aprovar les oposicions d’inspectora laboral, Hidalgo va desenvolupar bona part de la seva carrera als despatxos de les institucions i del Partit Socialista. A mitjans dels noranta va formar part dels gabinets de diversos ministeris durant el Govern socialdemòcrata de Lionel Jospin, un dels seus referents. Des del 2002, es va convertir en la mà dreta de l’alcalde parisenc Bertrand Delanoë, que una dècada després la va designar com la seva successora. La seva victòria en les municipals del 2014 la va convertir en la primera dona en dirigir l’Ajuntament de París. Però els seus inicis com a alcaldessa van estar marcats pels dubtes que suscitava la seva condició d’«hereva».

Si els adversaris d’Hidalgo van cometre un error, va ser el de subestimar-la. El seu primer mandat com a alcaldessa va resultar convuls. Els atemptats del 2015, la revolta dels armilles grogues, el declivi dels socialistes després del decebedor mandat d’Hollande... Això no va impedir que el juny del 2020 sortís reelegida de manera imponent, amb prop del 50% dels vots i més de deu punts de diferència respecte als seus rivals.

Notícies relacionades

Una de les claus d’aquesta victòria van ser les seves polítiques valentes en matèria d’ecologia. Va prohibir la circulació de vehicles dièsel a partir del 2024, va convertir en zona de vianants els marges del Sena i recentment va reduir a 30 quilòmetres la velocitat màxima en la majoria de carrers de la capital. La promoció de l’ús de la bicicleta ha comportat que París s’assembli cada vegada més a una nova Amsterdam.

Amb aquest balanç, la candidata socialista aspira a llançar una OPA a l’electorat verd en uns comicis en què el debat sobre la urgència climàtica tindrà gran rellevància. Fins i tot espera aconseguir el recolzament de dirigents ecologistes, una cosa poc probable. L’esquerra gal·la afronta les presidencials del 2022 amb profundes divisions. I això llasta les possibilitats d’Hidalgo.