Després de 47 dies de guerra

Ostatges per presos: 4 claus del pacte entre Israel i Hamàs i la seva influència en la guerra

Ostatges per presos: 4 claus del pacte entre Israel i Hamàs i la seva influència en la guerra

Abed Rahim Khatib / DPA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els 47 dies de bombardejos incessants sobre la Franja de Gaza tenen una pausa prevista. Però Israel no s’atura per la pressió internacional, ni per un rampell d’humanitat amb la població assetjada, ni tampoc perquè se li hagin acabat les bales. L’Exèrcit d’Israel deixarà de bombardejar l’enclavament, perquè ha arribat un acord amb la milícia palestina Hamàs per alliberar alguns dels ostatges que té en el seu poder el grup des del seu atac el passat 7 d’octubre. A continuació, quatre claus per entendre la rellevància d’aquest acord i les seves condicions, que en principi entrarien en vigor aquest dijous.

Primera treva en la guerra

Aquest acord suposa el primer pacte entre Israel i Hamàs des de l’inici del conflicte. El 7 d’octubre, la milícia palestina va llançar una ofensiva sense precedents per terra, mar i aire que va acabar amb la vida de 1.200 israelians. Com a resposta, fa 47 dies que l’Exèrcit israelià bombardeja la Franja de Gaza en una de les seves pitjors ofensives en anys. Ja són més de 14.100 els palestins assassinats per part d’Israel, amb milers de nens morts sota la runa. A més, el 45% de les llars de l’enclavament ja no existeixen i hi ha uns 1,7 milions de desplaçats. Alguns s’han refugiat en hospitals i escoles de les Nacions Unides que Israel també veu com a objectius d’atac, provocant massacres impensables en ple segle XXI. Aquell 7 d’octubre els milicians de Hamàs també es van emportar uns 240 ostatges que han patit les bombes junt amb la població de la Franja. Durant el mes i mig de conflicte, la milícia ha anunciat que alguns dels captius han mort a causa dels bombardejos o de l’estrès.

Condicions de l’acord

El pacte entre Israel i Hamàs, gràcies a la mediació dels Estats Units i Qatar, inclou l’alliberament d’almenys 50 persones segrestades a la Franja de Gaza, que en podrien arribar a ser 80. A canvi, Israel excarcerarà 150 presos palestins que no han sigut condemnats per delictes de sang i permetrà una treva de quatre dies sobre l’enclavament. La majoria dels alliberats seran nens i les seves mares, amb la possibilitat de deixar anar homes ancians. Hamàs portarà els ostatges a Egipte a través del pas de Rafah en grups diaris d’uns deu i, des d’allà, seran traslladats a Israel. A més, l’Exèrcit es compromet a no sobrevolar la Franja de Gaza durant sis hores diàries mentre la treva estigui en vigor per permetre a Hamàs localitzar ostatges que es troben en poder d’altres grups armats, com el Gihad Islàmic.

Oposició israeliana

Notícies relacionades

Com ja és costum a Israel, al govern li ha costat molt arribar al seu propi acord sobre l’acord. Després d’hores de deliberació, dimecres a la matinada, els ministres del primer ministre, Benjamin Netanyahu, han pogut anunciar l’aprovació de les condicions no sense abans ser protagonistes d’escenes d’elevada tensió i confrontació. Després de votar-hi en contra, el ministre de Seguretat Nacional, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, ha continuat criticant durament l’acord de treva, argumentant que la pausa en els combats senti un «precedent perillós». Si bé diu que hi ha un «avantatge» en l’acord amb la tornada dels captius, «no tenim cap dret ni autoritat per acceptar la idea de separar-los i tornar només una part», ha dit després d’afirmar durant la reunió del govern que «aquesta decisió ens causarà un gran mal durant generacions».

Un després bèl·lic

Tot i que, en un primer moment, aquesta suposa una bona notícia, un petit alleujament per als ciutadans de Gaza, no significa, de cap manera, el final de les hostilitats. Se succeeixen els dubtes sobre el temps que es mantindrà si aquest acord s’executa amb èxit i què passarà després a la campanya militar d’Israel. Netanyahu ja va aclarir abans de la seva reunió de govern que «estem en guerra i continuarem la guerra fins que aconseguim tots els nostres objectius de guerra: eliminar Hamàs, tornar tots els nostres ostatges i desapareguts i garantir que no hi hagi cap element a Gaza que amenaci Israel». Durant les negociacions, no s’han aturat ni un moment els bombardejos sobre la Franja de Gaza, que ja han matat 14.100 persones i han fet desplaçar uns 1,7 milions de palestins de casa seva.