ABIR SULTAN / POOL / REUTERS / VÍDEO: EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Govern d’Israel va acceptar aquest dimarts l’acord amb el grup islamista Hamàs per a l’alliberament de 50 de segrestats A la Franja de Gaza, a canvi de l’alliberament de presos palestins i una treva de quatre dies. Hores abans de l’anunci, Hamàs ja havia avançat que «la pilota» era «al camp d’Israel» després que el grup informés de la seva posició sobre l’acord als mediadors de Qatar i Egipte.

Tots els membres de l’executiu del primer ministre Benjamin Netanyahu van votar a favor de l’intercanvi i de la treva excepte els tres ministres del Partit Poder Jueu (Otzma Yehudit), de l’ultradretà i ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir.

A falta que es coneguin els termes de l’acord, que s’espera que Qatar anunciï en les pròximes hores, informacions filtrades a mitjans israelians apunten que el pacte inclou l’alliberament d’un mínim de 50 ostatges, majoritàriament nens i les seves mares, amb la possibilitat que la xifra s’ampliï a 80, a més d’un alto el foc de mínim quatre dies, que podria estendre’s diversos dies més. Hamàs portarà els ostatges a Egipte a través del pas de Rafah en grups diaris d’uns deu i, des d’allà, seran traslladats a Israel.

Per la seva banda, Israel haurà d’excarcerar uns 150 presoners palestins, també majoritàriament dones i menors que no estiguin condemnats per delictes de sang. A més, l’Exèrcit es compromet a no sobrevolar la Franja de Gaza durant sis hores diàries mentre la treva estigui en vigor per permetre a Hamàs localitzar ostatges que es troben en poder d’altres grups armats, com el Gihad Islàmic.

En un breu comunicat publicat després de la reunió d’avui, l’Executiu israelià ha remarcat que «està obligat a fer tornar a casa tots els ostatges». «Aquesta nit, el Govern ha aprovat l’esbós de la primera etapa per aconseguir aquest objectiu, segons el qual almenys 50 ostatges –dones i nens– seran alliberats al llarg de quatre dies, durant els quals es farà una pausa en els combats», diu la nota, que explica que per cada deu ostatges addicionals que siguin alliberats, hi haurà un dia més de pausa.

Segons algunes estimacions, Hamàs reté entre 210 i 240 ostatges, mentre que el Gihad Islàmic Palestina en manté sota poder uns 30.

L’acord també inclouria, segons la premsa hebrea, l’entrada a la Franja inclosa la part nord, de 100 a 300 camions amb aliments i ajuda mèdica, a més de combustible. Així mateix, segons la televisió pública israeliana, el cessament temporal de les hostilitats començarà dijous per donar 24 hores per a la presentació d’eventuals apel·lacions a la decisió governamental davant el Tribunal Suprem. No seran alliberats soldats ni homes ni es recuperaran els cadàvers d’ostatges morts. No obstant, algun mitjans van precisar que podrien intercanviar homes ancians i ostatges amb nacionalitat estrangera.

Un altre dels punts que destaca la premsa israeliana és que Hamàs haurà d’entregar els noms de les persones que seran alliberades amb un dia d’antelació.

Netanyahu va assegurar abans de la reunió del Govern que l’acord inclou que la Creu Roja visitarà els segrestats i els oferirà ajuda mèdica. Abans de les discussions del seu Gabinet, el primer ministre va assegurar que acceptar aquest acord, que segons Hamàs es porta discutint un mes, «és una decisió difícil, però és la decisió correcta». No obstant, Netanyahu va advertir que aquesta treva no significa el final de l’ofensiva, que ha causat més de 14.000 morts, dels quals més de 5.000 són nens.

«S’estan dient moltes coses sense sentit, com que després de la pausa perquè tornin els nostres ostatges, pararem la guerra. Doncs que quedi clar: estem en guerra i continuarem la guerra. Continuarem la guerra fins que aconseguim tots els nostres objectius de guerra: eliminar a Hamàs, que tornin tots els nostres ostatges i desapareguts i garantir que no hi hagi cap element a Gaza que amenaci Israel», va dir Netanyahu abans de la reunió.

Notícies relacionades

Aquesta pausa es produeix després de setmanes de pressions cada vegada més fortes de la comunitat internacional i dels principals organismes internacionals, com les Nacions Unides, per aturar els incessants atacs, que han causat també més d’1,5 milions de desplaçats.

Israel va declarar la guerra a Hamàs després de l’atac que va llançar el grup islamista contra Israel el 7 d’octubre, en el qual van morir més de 1.200 persones i 240 van ser segrestades i traslladades a Gaza.