Gaza es queda sense hospitals després de dies d’intensos bombardejos israelians sobre civils

MOHAMMAD ABU ELSEBAH / DPA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Nova condemna a mort per als palestins del nord de Gaza. El Govern de Hamàs a l’enclavament ha anunciat que cap dels hospitals d’aquesta zona estan en funcionament després de dies d’agressiva campanya israeliana contra aquests centres. Diumenge, el cap de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar que l’hospital més gran de Gaza, l’hospital Al-Shifa, havia deixat de funcionar a mesura que augmentaven les morts entre els pacients, entre els quals es compten les de sis nadons prematurs. Més enllà dels danys causats a diverses seccions clau d’Al-Shifa, tres infermeres han mort pels atacs israelians. Milers de palestins desplaçats esperen aquest dilluns poder deixar l’hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja de Gaza, que no té aigua ni electricitat des de fa dies i enmig de combats entre milicians de Hamàs i tropes de l’Exèrcit israelià.

A més, durant aquest dilluns, han començat a sortir els primers ciutadans espanyols de l’enclavament després de 37 dies de bombardejos. Unes 40 persones han format el primer grup d’espanyols residents a Gaza que han sortit del territori. Encara queden un centenar d’espanyols per sortir pel pas de Rafah, a la frontera amb Egipte. Aquest grup d’expatriats i ciutadans amb doble nacionalitat han viscut l’infern junt amb els gazatins des del 7 d’octubre.

Almenys 11.000 dels seus compatriotes han sigut assassinats per les bombes israelians, entre els quals es compten més de 4.000 de menors d’edat. La majoria de la ciutadania de l’enclavament s’ha traslladat del nord al sud després que Israel iniciés la seva ofensiva terrestre amb tancs i soldats en territori palestí. Però els bombardejos continuen caient als dos costats de Wadi Gaza. Aquest dilluns un atac aeri israelià ha matat almenys set persones a Khan Yunis, al sud.

Baixes en l’Exèrcit israelià

Notícies relacionades

El personal mèdic dels hospitals del nord de l’enclavament ha denunciat que estan bloquejats per les forces israelianes i amb prou feines poden atendre els que són a dins, amb diversos nounats morts i almenys una trentena més en risc pels talls d’energia enmig d’intensos combats als voltants. Yusef Abu Rish, viceministre de Salut del Govern de Hamàs, que controla aquest territori palestí bombardejat i assetjat per Israel, ha confirmat a l’AFP que els hospitals del nord estan «fora de servei». El Ministeri de Salut palestí no pot actualitzar les seves xifres de víctimes a causa del col·lapse dels centres mèdics i els serveis de comunicació en tota la Franja de Gaza. Els Estats Units estan mantenint «consultes actives» amb l’Exèrcit d’Israel sobre les seves preocupacions entorn dels «tirotejos en hospitals», ha dit Jake Sullivan de l’Agència de Seguretat Nacional de la Casa Blanca a CBS News.

Al seu torn, l’Exèrcit israelià confirma noves baixes entre les seves files. Dos soldats han mort i un ha resultat greument ferit durant enfrontaments amb combatents palestins a Gaza diumenge. A la frontera nord d’Israel amb el Líban, han seguit els xocs entre l’Exèrcit i la milícia libanesa Hezbol·là. Diumenge, almenys 14 civils van resultar ferits dins d’Israel per un míssil antitancs llançat pel grup xiïta. En un altre atac, també van resultar ferits set soldats israelians a prop de la frontera. A més, a la Cisjordània ocupada, també han continuat les agressions contra els palestins. Unes 14 batudes han tingut lloc durant la nit als territoris ocupats, que han acabat amb la vida d’un home de 65 anys, Issa Ali Abdel Moneim al-Qadi al-Tamimi, mentre conduïa el seu cotxe prop d’una organització benèfica que estava sent atacada a Hebron. Ja són 187 els palestins assassinats pels soldats o els colons israelians des que es va iniciar el conflicte.