Guerra

Uns 40 espanyols, preparats per sortir de Gaza aquest dilluns pel pas amb Egipte

Són prop d’un cinquè del total de 180 que resideixen a la Franja assetjada per Israel, on ja han mort més d’11.000 persones

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El primer grup d’espanyols residents a Gaza podria sortir aquest mateix dilluns, si tot surt bé. Es tracta d’unes 40 persones, segons confirmen fonts diplomàtiques a aquest diari. L’evacuació acabarà així per a ells amb un calvari de cinc setmanes en què han estat atrapats enmig dels bombardejos i el setge d’Israel contra la Franja, que ha causat la mort d’almenys 11.000 persones, entre elles 4.000 nens. Vint-i-dos dels que sortiran són menors.

Els espanyols, d’origen palestí, han sigut citats a les vuit del matí al pas de Rafah, que connecta Gaza amb Egipte. Per allà estan sortint els ciutadans estrangers que es trobaven a la Franja quan Israel va començar la seva ofensiva, el 7 d’octubre, com a represàlia per l’atac de Hamàs que va acabar amb la vida de 1.400 israelians.

Una vegada que hagin travessat el pas, els espanyols seran traslladats al Caire, des d’on un avió de l’Exèrcit de l’Aire espanyol els portarà a Espanya. Les mateixes fonts diplomàtiques asseguren que res garanteix l’evacuació, perquè hi pot haver imprevistos, i que en qualsevol cas el procés de comprovació a la frontera es preveu lent.

El consolat d’Espanya a Jerusalem ja ha entregat a les autoritats els noms d’aquests primers espanyols residents a Gaza seleccionats per sortir. Han de rebre el vistiplau tant d’Israel com d’Egipte. El llistat el publica l’Autoritat de Passos i Fronteres de Gaza al seu compte de Facebook cada nit, informa Efe

Estrangers evacuats de Gaza

Unes 500 persones de Rússia, Polònia i el Brasil han sortit aquest diumenge pel mateix pas, que ha tornat a reobrir temporalment, després d’estar tancat pràcticament durant tot el conflicte que ha assolat cinc setmanes la Franja mediterrània. Des de l’1 de novembre, quan va sortir el primer grup, han sigut evacuades més de 1.400 persones, primer estrangers i després palestins amb doble nacionalitat. Entre ells, els que tenien passaport dels EUA, Canadà, Alemanya, Holanda, França, Polònia, Índia, les Filipines, Rússia o el Brasil.

Dos espanyols, els dos treballadors humanitaris, van aconseguir sortir en els primers diesRaúl Incertis, anestesista per a Metges sense Fronteres, va sortir el dia 1 de novembre; i l’endemà ho va fer Jesús Pérez Arellano, treballador de l’Oficina del Coordinador Especial per al Procés de Pau a l’Orient Mitjà.

Un dels russopalestins evacuat aquest diumenge ha assegurat a les agències internacionals després de creuar el pas que ell i la seva família han estat 35 dies pràcticament sense aigua, electricitat i amb escassos aliments. Una altra dona ha dit que el primer que li han fet al creuar el pas és treure’ls sang (per comprovar malalties, eventualment). A tots se’ls ha dit que aniran primer al Caire i després als seus països de destinació.

Evacuació dels espanyols de Gaza

Al voltant de 180 espanyols resideixen a Gaza, segons ha confirmat el coordinador de la comunitat espanyola a l’enclavament a Efe. Saleh el-Sousi confia que tots siguin fora «en menys de cinc dies». El Ministeri d’Afers Estrangers ja té l’operatiu preparat a Egipte perquè els espanyols de Gaza puguin sortir en els pròxims dies.

Notícies relacionades

És la primera vegada des que va començar la guerra que els espanyols residents a la Franja han rebut confirmació oficial del consolat espanyol de Jerusalem sobre els plans d’evacuació.

La majoria dels espanyols de Gaza ja es troben a les ciutats de Rafah i Khan Yunis, a la part sud de l’enclavament, on al voltant d’1,7 milions de gazians estan desplaçats fugint dels intensos atacs al nord.