Intensa activitat sísmica

Islàndia declara l’estat d’emergència després de registrar diversos terratrèmols

Les autoritats temen una erupció volcànica

Islàndia declara l’estat d’emergència després de registrar diversos terratrèmols
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats islandeses han declarat l’estat d’emergència després de diversos terratrèmols a la península de Reykjanes, al sud-oest del país, que fan témer una erupció volcànica a la regió, informa AFP. Islàndia té 33 sistemes volcànics actius, el número més alt d’Europa.

«El cap de la Policia Nacional declara l’estat d’emergència per a la defensa civil a causa de la intensa activitat sísmica a Sundhnjukagigar, al nord de Grindavik», va anunciar el departament de Protecció civil i d’emergències en un comunicat. «Els terratrèmols poden tornar-se més importants. Aquesta sèrie d’esdeveniments podria provocar una erupció», va advertir l’administració. De fet, segons l’Oficina Meteorològica d’Islàndia (OMI), una erupció podria tenir lloc «en uns quants dies».

Plans d’evacuació

S’han posat en marxa plans d’evacuació per al poble de Grindavik, que té uns 4.000 habitants, ubicat a tres quilòmetres al sud-oest de la zona on es van registrar els sismes divendres.

El departament de Protecció Civil també ha anunciat l’enviament de la patrullera Thor a Grindavik «per motius de seguretat».

Dijous passat, la ‘Llacuna Blava’, un lloc turístic ubicat a prop de Grindavik famós pels seus balnearis geotèrmics, ja havia sigut tancat per precaució.

Al voltant de les 17.30 hores, dos sismes, el més fort dels quals amb una magnitud de 5,2 segons les primeres avaluacions de l’OMI, es van sentir fins a la capital Reykjavík, a uns 40 quilòmetres de distància, i en gran part de la costa sud del país.

Notícies relacionades

Unes 24.000 tremolors s’han registrat a la península des de finals d’octubre, segons l’OMI, amb gairebé 800 terratrèmols registrats entre la mitjanit i les dues del migdia d’ahir.

Des del 2021, s’han produït tres erupcions a la península de Reykjanes, el març del 2021, l’agost del 2022 i el juliol del 2023, totes allunyades d’infraestructures o zones poblades.