A Buenos Aires

‘Swiftie no vota Milei’: el gir polític dels concerts de Taylor Swift a l’Argentina

‘Swiftie no vota Milei’: el gir polític dels concerts de Taylor Swift a l’Argentina

Natacha Pisarenko / AP

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Cartells que diuen ‘Swiftie no vota Milei’ adornen les parets a prop de l’Estadi Monumental, on l’estrella pop Taylor Swift ofereix aquest dijous el primer dels seus tres concerts a Buenos Aires, enmig de la polarització argentina a dies de les presidencials.

Un assolellat dia de primavera, milers de joves van esperar des de primera hora l’obertura de portes cantant i compartint els seus ‘friendship bracelets’, les polseres que formen part de la cultura ‘swiftie’. La majoria lluïa alguna peça al·lusiva a les diferents eres de la carrera de Swift.

També hi havia samarretes de la selecció argentina de futbol amb el número 13 (número de la sort de Taylor) i el cognom Swift a l’esquena. «Vaig trair Messi una estoneta només», va comentar pícara Sofía Ranui, de 21 anys.

«L’Argentina és tot política i futbol i no es pot separar. Te n’adones quan veus els posters de (els candidats Sergio) Massa i de (Javier) Milei, que aprofiten el que està de moda. Sent tan a prop de les eleccions veuran on és el focus d’atenció i hi clavaran la dent», va assenyalar aquesta fan.

Dies abans del concert, s’havia difós a la xarxa social X (abans Twitter) un comunicat d’un grup de ‘swifties’ contra Milei, el candidat llibertari i ultradretà que disputarà amb el ministre d’Economia peronista Sergio Massa el balotatge presidencial el 19 de novembre.

Milei «és el representant de la dreta antidemocràtica que ve a treure’ns tots els nostres drets adquirits», va expressar el grup al compte, que va ser suspès sense que se’n coneguin els motius.

Als voltants de l’estadi hi havia també cartells de ‘The eras tour’ amb la figura de Sergio Massa reemplaçant Taylor Swift i la llegenda ‘Massa, the presidential tour’. Alguns dels cartells que diuen ‘Swiftie no vota Milei’ tenien ratllada la paraula ‘no’, reflex de la polarització política argentina. D’altres porten el ‘hashtag’ #MileiesTrump.

«Ella està en contra de Trump i de tot el que representa Trump, que és un ésser masclista», va dir Miriam Monllau, una fan de Swift de 31 anys que es van aturar a fotografiar un dels cartells i va assenyalar que «les idees de Taylor van en contra del que seria Milei».

Buenos Aires és la segona etapa de la gira llatinoamericana de Swift, després de Mèxic i abans del Brasil. Fans de l’Uruguai, Xile, el Paraguai, el Perú i fins i tot Veneçuela van viatjar per veure-la al Monumental.

«És increïble tot el que ella fa com a activista tant amb els drets de les dones, com els dels gais, dels nens. Les seves cançons ho representen tot per a nosaltres. Si estàs trist, si vas perdre algú, si vas conèixer algú, estiguis feliç o trist, Taylor té una cançó per a això», va comentar entusiasta Milena Núñez, de 23 anys, que va viatjar des de Montevideo per veure-la.

Per a les joves que van acampar als afores del Monumental, en alguns casos des de fa mesos, aquest dijous va ser el dia cabdal. Julieta Zavala, de 24 anys, va començar aquesta espera el 31 de maig, abans fins i tot de la confirmació de les dates dels concerts.

Amb un grup de 30 persones va fer torns rotatius per quedar en aquest primer lloc de la fila.

Notícies relacionades

«Elles van amb mi, però no sé la seva ideologia política perquè no parlem d’això. Estem parlant que veurem Taylor i ens ho passarem bé», va dir a l’AFP aquesta noia poc abans d’entrar-hi.

Després de molts dies de tensió política, Sofía Ranui està segura que disfrutarà el concert. «Potser el país no és en el seu millor moment o mai ho està. Llavors fem braçalets, no pensem en les eleccions, ens posem brilli-brilli, ens vestim de rosa, i som amb altres noies i ens sentim supercòmodes, perquè després s’acaben aquests tres dies i torna una altra vegada aquest núvol que sempre és dalt dels argentins».