Conflicte al Pròxim Orient

Arran del bombardeig més gran sobre Gaza, Israel anuncia que la seva ofensiva ha entrat en una nova fase

DPA / EP

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

«Hem donat pas a una nova fase en la guerra». Després de llançar el bombardeig més gran sobre Gaza des que va començar la guerra, el ministre de Defensa israeliana, Yoav Gallant, ha anunciat aquest dissabte que la campanya que lliuren els seus militars a la Franja «perdestruir Hamàs» ha entrat en una nova fase. «Aquesta nit el terra de Gaza ha retrunyit. Hem atacat des de l’aire i per terra, atacant el dispositiu terrorista a tots els nivells i en tots els llocs», ha dit Gallant. No està clar si això significa que la invasió terrestre de Gaza es dona formalment per iniciada, un escenari probable, ja que unitats mecanitzades de la infanteria combaten a aquestes hores a l’enclavament. El missatge de Gallant va anar acompanyat per un d’un portaveu militar que s’adreçava directament a la població civil de la Franja. «Per la vostra seguretat imminent, urgim a tots els residents del nord de Gaza i Ciutat de Gaza a traslladar-se temporalment al sud immediatament», ha dit Daniel Hagari. «La vostra finestra per actuar s’està tancant: marxeu al sud».

Les paraules de Daniel Hagari són una repetició de les «ordres d’evacuació» emeses pel seu exèrcit des de la primera setmana de la guerra. L’única diferència és que ara sonen més urgents i amenaçadores. Part de la població ja havia seguit el dictat, però d’altres han tornat a casa seva (o el que en queda) cansats de viure en la indigència i constatar que no hi ha cap lloc segur a Gaza. Tot això després d’una nit interminable per als seus més de dos milions d’habitants. En plena foscor, l’aviació israeliana va llançar el seu correctiu més sever sobre l’enclavament amb prop d’un centenar de caces mentre unitats mecanitzades entraven a la Franja per almenys tres punts. L’operació va arribar poc després que Israel tallés tota la comunicació amb l’enclavament, inhabilitant el senyal telefònic i d’internet en una apagada completa que ha fet que sigui difícil obtenir detalls de què està passant al territori assetjat des de fa 21 dies, quan Hamàs va posar en marxa aquesta guerra amb un atac massiu sobre el sud d’Israel.

Les imatges gravades des de l’exterior de l’enclavament durant la nit van mostrar contínues flamarades de foc en una successió de bombardejos «a una escala mai vista abans», segons el corresponsal de la BBC a Gaza. Israel ha confirmat que les seves tropes continuen operant sobre el terreny. Un portaveu militar israelià ha assegurat que les seves forces haurien destruït 150 túnels dels grups armats palestins durant el bombardeig i matat els comandants de les forces «navals» i «aèries» de Hamàs. La milícia no té avions ni fragates, però sí parapents i llanxes ràpides que van ser utilitzades en les hores inicials d’aquesta guerra. Els bombardejos més intensos es van produir al nord de Gaza, concretament a Beit Lahiya, Beit Hanun i el camp de refugiats de Yabalia, segons la informació que ha aconseguit sortir de la Franja. En paral·lel, es van registrar combats amb la infanteria i les unitats mecanitzades israelianes a l’altura d’Al Bureij, en el centre de Gaza, i Khan Yunis, al sud, la mateixa zona on es refugien més d’un milió de palestins forçats a abandonar el nord de l’enclavament.

Les flamarades provocades pels bombardejos d’Israel sobre Gaza, aquesta matinada. /

Youssef Hassuna (AFP)

El caos i el terror és la norma a aquestes hores. Imatges d’Al-Jazeera mostren una enorme devastació, amb civils que fugen en pànic o miren de rescatar gent sota de la runa. L’apagada de les comunicacions està impedint la coordinació de les agències de l’ONU sobre el terreny, així com les ambulàncies i el personal sanitari, que s’estaria limitant a seguir el soroll de les explosions per mirar de localitzar els morts i ferits. Abans d’aquest atac, la xifra de morts superava els 7.300, als quals cal afegir 19.000 ferits. «Hi ha pànic per tot arreu, fins i tot aquí a Khan Yunis, on hi va haver menys bombardejos, a mesura que la gent mira de contactar amb els seus familiars en altres zones per saber si són vius, però els telèfons han sigut tallats», ha escrit el corresponsal de la BBC, Rushdi Abualouf. 

Caos i incomunicació

El director de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que els serveis sanitaris no poden operar en aquestes condicions. «L’apagada està fent impossible arribar fins als ferits», ha dit Tedros a la xarxa social X. «L’evacuació de pacients no és possible sota aquestes circumstàncies, ni tampoc trobar refugis segurs».

Notícies relacionades

L’exèrcit israelià ha confirmat que la infanteria –acompanyada de vehicles cuirassats, enginyers i forces d’artilleria– continua operant dins de Gaza en aquestes primeres hores del matí de dissabte. De moment no hi hauria baixes israelianes. El portaveu Daniel Hagari també ha dit que l’Estat jueu permetrà que augmenti l’escassíssima ajuda humanitària per a la població de Gaza, que sobreviu des de fa més de tres setmanes sense aigua, electricitat i combustible. «Els ciutadans de Gaza que s’hagin traslladat al sud, que és una zona protegida, rebran assistència», ha dit Hagari. Malgrat les seves paraules, l’exèrcit israelià no ha deixat de bombardejar ni un sol dia el sud de la Franja, on han mort també centenars de civils.

Resolució d’alto el foc humanitari en l’Assemblea General de l’ONU

Durant la jornada de divendres, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar una resolució cridant a una «treva humanitària immediata, duradora i sostenible» a Gaza. La resolució, però, no és vinculant, però sí que reflecteix el creixent aïllament d’Israel i els Estats Units a l’arena internacional. El text final, presentat per Jordània, va comptar amb el suport de 120 països. 45 més s’hi van abstenir, mentre que 14 hi van votar en contra, com ara els EUA i Israel. La resolució no esmenta Hamàs, però si exigeix l’«alliberament immediat i incondicional» de tots els ostatges i condemna els atacs contra civils, tant a Gaza com a l’Estat jueu.