¿Qui és Armita Geravand, l’adolescent iraniana amb «mort cerebral» per portar malament el vel?

Captura instagram

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El moviment feminista ha sigut necessari en totes les èpoques i països per garantir els drets de les dones. L’accés del gènere femení a l’educació i la possibilitat de votar no va arribar per atzar a Europa. Però els riscos no són els mateixos a tot arreu. És el cas de l’adolescent iraniana Armita Geravand, de 16 anys, que està en «mort cerebral» després de l’atac de la policia per no portar ben posat el vel.

Armita Geravand va ser ingressada a primers d’octubre després d’anar amb el metro de Teheran amb el vel mal posat. Els mitjans de comunicació iranians van comunicar que «s’havia desmaiat», tot i que després van revelar que una empenta de la policia li havia causat una ruptura de crani.

Va resultar ferida d’aquesta presumpta trobada amb les autoritats iranianes per violar la llei del ‘hijab’. 21 dies després, els metges han confirmat la seva «mort cerebral» després del coma.

El precedent de Masha Amini

13 mesos abans, ja hi va haver un cas idèntic. Masha Amini va morir fa un any, també per un suposat desmai i va causar l’onada de protestes més sonades al país. La jove de 22 anys va ser detinguda per les autoritats iranianes per portar malament el vel durant un viatge amb la seva família a Teheran. I va morir sobtadament sota custòdia principal. Segons el govern, un desmai la va deixar en coma, un argument que van desmentir diversos metges del país.

Notícies relacionades

Aquest «assassinat» va desencadenar en els dies posteriors amb manifestacions arreu del país, organitzades pel moviment feminista iranià. Sota el lema ‘Dona, vida i llibertat’, centenars de dones van cremar els seus ‘hijab’ i es van tallar els cabells durant les manifestacions. Fins i tot han rebut el premi Sàkharov de la Unió Europea a la Llibertat de Consciència

Ara dues periodistes iranianes han sigut condemnades per haver contribuït a fer pública la mort sota custòdia policial d’Amini. Les periodistes Elaheh Mohammadi i Niloufar Hamedi tenen una sentència de sis i set anys de presó.