Xat control

El Parlament Europeu rebutja escanejar els missatges privats dels ciutadans a la recerca d’abús sexual infantil

El Parlament Europeu rebutja escanejar els missatges privats dels ciutadans a la recerca d’abús sexual infantil

ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Bufetada» de la societat civil a la Comissió Europea. Després de mesos de pressió ciutadana i múltiples escàndols, la comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu ha arribat a un acord sobre la polèmica proposada de llei contra la difusió d’abús sexual infantil que exclou l’escaneig massiu dels missatges privats de tots els ciutadans europeus, una proposta que havia despertat una onada d’indignació.

La proposició inicial, impulsada per la Comissió Europea, pretenia combatre la proliferació de material pedòfil obligant les grans plataformes d’internet a rastrejar les comunicacions encriptades de tots els usuaris de la Unió Europea (UE), debilitant així la seguretat de les dades i violant el dret a la privacitat. A la pràctica, això facultaria que serveis de missatgeria com WhatsApp i Gmail, però també aplicacions com TikTok i portals web de videojocs examinessin indiscriminadament el que diu la gent a la recerca d’imatges o vídeos delictius.

L’acord al qual es va arribar dimarts i que s’ha anunciat aquest dijous per part dels ponents de la comissió, exclou la vigilància massiva i el xifratge d’extrem a extrem. L’impacte de la llei sobre aquest mètode, que garanteix que els missatges només són llegits per l’emissor i el receptor, ha sigut una de les principals preocupacions de la societat civil. Centenars d’oenagés, acadèmics i investigadors científics han denunciat en els últims mesos que la proposta de Brussel·les liderada per la comissària d’Interior, Ylva Johansson, seria «com posar el programa espia Pegasus a tots els mòbils».

Auditoria tecnològica

Els eurodiputats encarregats de la redacció del reglament també van consensuar que les tecnologies utilitzades per a aquest escaneig de les telecomunicacions «hauran de sotmetre’s a una auditoria independent i supervisar-se» per un futur centre europeu que es crearà amb aquesta missió.

Notícies relacionades

Encara falten detalls per aclarir. Els membres de la comissió de Llibertats Civils compareixen aquest dijous a les 13.30 per informar sobre el text acordat. La roda de premsa es podrà seguir aquí.

El pacte entre els ponents és tan sols el primer pas legislatiu d’una proposta que pot anar variant. El 13 de novembre se sotmetrà al vot de la comissió i, presumiblement, la següent setmana haurà de ser ratificada al Parlament Europeu. Fins i tot si compta amb la llum verda de l’Eurocambra, el seu contingut haurà de ser negociat després a tres bandes amb la Comissió Europea i el Consell Europeu, integrat pels 27 caps d’Estat o de Govern dels estats membre de la UE. Tot i que la presidència espanyola està pressionant perquè hi hagi un acord final abans de finals d’any, a la llei encara li queda molt per recórrer.