Secció recomanada per

¿Adeu a l’encriptació?

Un document filtrat revela que Espanya vol rastrejar els teus missatges privats per detectar il·legalitats

  • La UE aprova que els gegants d’internet puguin escanejar els teus missatges

Un document filtrat revela que Espanya vol rastrejar els teus missatges privats per detectar il·legalitats
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya està pressionant per prohibir l’encriptació i permetre que es puguin rastrejar els missatges privats, fotos i vídeos de centenars de milions de ciutadans de la Unió Europea (UE). Així ho revela un document filtrat a la revista Wired que exposa el posicionament entre bastidors dels socis europeus en relació amb una controvertida llei que busca frenar la difusió a internet de contingut il·legal com l’abús sexual infantil.

Aquesta legislació en la qual treballa Brussel·les pretén permetre a les grans empreses tecnològiques com Google, Meta o Microsoft escanejar tot el que circula dins de les seves plataformes a la recerca d’il·legalitats. A la pràctica, això podria acabar amb l’encriptació que protegeix les comunicacions en aplicacions com WhatsApp, Telegram o Signal. Tot i que la proposta ha despertat la indignació de tecnòlegs, juristes i defensors de la privacitat, la mesura avança.

El document filtrat a Wired es tracta d’una enquesta interna en la qual el Consell Europeu demana l’opinió a una vintena dels membres de club comunitari. Entre tots els posicionaments, el d’Espanya és el més radical. «Segons la nostra opinió, l’ideal seria impedir per llei que els proveïdors de serveis amb seu a la UE apliquin el xifratge d’extrem a extrem», assenyalen els funcionaris espanyols en el text, revisat per EL PERIÓDICO.

Agilitzar el treball a la policia

Aquest tipus de xifratge –que utilitzen moltes de les principals aplicacions de missatgeria instantània– és el que permet que només l’emissor i el receptor d’un missatge puguin llegir-lo, ningú més. L’encriptació evita que les teves comunicacions puguin ser interceptades per estafadors, però també dificulta a la policia quan busca contingut il·legal, com pornografia infantil.

La llei en construcció pretén desposseir els missatges d’aquesta capa de protecció amb l’objectiu d’agilitzar la captació de contingut il·legal. Així, es podria obligar les empreses tecnològiques a escanejar els missatges, fotos i vídeos dels seus usuaris amb un programa informàtic aprovat per la policia. Aquests arxius després serien comparats amb les bases de dades governamentals que acullen material d’abús infantil per poder detectar coincidències.

«Les autoritats policials han de disposar dels mitjans necessaris per poder continuar complint les seves obligacions legals ara que molts delinqüents s’han traslladat al món virtual», diu la posició espanyola. «És imperatiu que tinguem accés a les dades i és igualment imperatiu que tinguem la capacitat d’analitzar-les, per gran que sigui el seu volum». El Ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, s’ha referit a les comunicacions encriptades com a «amenaça» en més d’una ocasió.

Denúncies de la societat civil

Notícies relacionades

No obstant, són moltes les organitzacions de la societat civil que han denunciat que aquesta llei no només violarà el dret de privacitat dels ciutadans, sinó que la seva aplicació no serà útil per combatre l’abús sexual infantil. «La tecnologia no funciona bé. I llançar un sistema amb ‘espies a les butxaques’ és simplement un error, fins i tot quan es fa en nom de la protecció dels nens», diu un comunicat de l’Electronic Frontier Foundation. Més de 118 oenagés europees han firmat una carta oposant-se a aquesta draconiana mesura.

L’enquesta interna filtrada revela un fort suport entre els països de la UE a aquesta polèmica llei. Dels 20 països enquestats, 15 veuen amb bons ulls l’escaneig de comunicacions privades xifrades a la recerca de continguts il·legals.