Putin, gravat a la Xina junt amb oficials carregant el maletí nuclear rus

RUPTLY / RUSSIAN POOL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El president rus, Vladímir Putin, ha ofert aquest dimecres una imatge poc comuna. En un vídeo difós per l’agència estatal de notícies russa RIA, apareix Putin a Pequín, on assistia al Fòrum de les Noves Rutes de la Seda, acompanyat per oficials que portaven l’anomenat maletí nuclear que es pot utilitzar per ordenar un atac nuclear.

Les imatges són de Putin dirigint-se, després de la seva trobada amb el president xinès, Xi Jinping, a una altra reunió envoltat de seguretat i seguit per dos oficials navals russos uniformats, cada un amb un maletí. La càmera fa zoom sobre un dels maletins.

El maletí nuclear de Rússia el porta tradicionalment un oficial naval. Conegut com a Cheget (anomenat així per la muntanya Cheget a les muntanyes del Caucas), el maletí està amb el president en tot moment, però rares vegades és gravat.

«Hi ha certes maletes sense les quals cap viatge de Putin és complet», escriuen els corresponsals del Kremlin de l’agència estatal de notícies RIA en una publicació a X. En un altre vídeo, Putin surt d’una reunió a Pequín amb els oficials navals i el maletí filmat novament a només uns passos de Putin, que somriu mentre baixa unes escales.

El president dels Estats Units també compta amb un dispositiu d’aquest tipus. El maletí conté els codis que el mandatari utilitzaria per autentificar una ordre de llançar míssils nuclears si no fos a la Casa Blanca.

Tensió per la guerra d’Ucraïna

La guerra d’Ucraïna ha elevat les tensions entre Moscou i Washington al nivell més alt des de la crisi dels míssils cubans del 1962, just quan la Xina busca reforçar el seu arsenal nuclear per estar d’acord amb el seu estatus de superpotència emergent.

La Duma russa (Cambra baixa) va fer aquest dimarts el primer pas per revocar la ratificació del Tractat de Prohibició Completa d’Assajos Nuclears i el seu màxim legislador va advertir als Estats Units que Moscou podria fins i tot abandonar el pacte per complet.

El maletí nuclear rus utilitzat en els anys de Borís Ieltsin al capdavant del Kremlin, en una exposició a Iekaterinburg l’octubre del 2022. /

NATALIA TXERNOKHATOVA / REUTERS
Notícies relacionades

Essencialment, el maletí és una eina de comunicació segura que vincula el president amb els seus alts caps militars. El ministre de Defensa rus, actualment Serguei Xoigú, també té un maletí nuclear. El cap d’Estat Major, actualment Valeri Gueràssimov, també en pot tenir un.

El 2019, el canal de televisió rus Zvezda va mostrar el que deia un dels maletins amb una sèrie de botons. En una secció anomenada ‘comando’ hi ha dos botons: un de blanc d’‘iniciar’ i un altre de vermell de ‘cancel·lar’. Segons Zvezda, el maletí s’activa mitjançant una targeta especial.