Cimera a Granada

Ciberdelinqüents russos ataquen les webs del Govern central després de la visita de Zelenski a Espanya

Ciberdelinqüents russos ataquen les webs del Govern central després de la visita de Zelenski a Espanya

JUANJO MARTÍN / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Algunes de les principals pàgines web del Govern d’Espanya podrien haver-se vist afectades aquest matí per un ciberatac massiu. El grup de ciberdelinqüents NoName057, pròxim als serveis d’intel·ligència de Rússia, així ho ha assegurat en un missatge publicat al seu canal de Telegram.

Aquesta agressió informàtica, d’abast limitat, s’hauria portat a terme com a reacció a la visita a Granada del president ucraïnès Volodímir Zelenski, que participa junt amb els líders de la Unió Europea (UE) en la cimera de la Comunitat Política Europea per demanar-los més suport econòmic, polític i militar.

«Zelenski va arribar a la ciutat espanyola de Granada per reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per discutir el subministrament de sistemes antiaeris Hawk a Ucraïna. Els espanyols planegen subministrar els sis sistemes de Bandera, així com sistemes de defensa aèria, artilleria i antidrons», diu el missatge publicat pels pirates informàtics vinculats al Kremlin.

Múltiples atacs

Entre els objectius del grup rus hi havia els llocs web del Govern d’Espanya, del Ministeri d’Economia i Transformació Digital i de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE). Tot i que a Telegram han assegurat que es tracta d’atacs «de llarg abast», les autoritats espanyoles han «bloquejat immediatament» aquestes incursions.

«Tots els serveis afectats al llarg del matí operen ja amb normalitat. S’han ocasionat petits talls de disponibilitat en portals web i s’ha garantit el perfecte funcionament de tots els operadors essencials», explica INCIBE en un comunicat. L’agència ha afegit que s’han «reforçat tots els sistemes de vigilància per intensificar les mesures de protecció de tota la ciutadania, les empreses i els operadors essencials».

El ciberatac sí que hauria aconseguit paralitzar aquest divendres les pàgines web del Metro de Granada, la del seu transport públic i la de turisme de la Diputació, segons informa Isabel Morillo a El Periódico de España. L’ajuntament de la localitat andalusa hauria aconseguit «repel·lir» un atac «molt fort» als seus servidors, segons fonts del consistori.

Grup vinculat a Rússia

NoName057 és un grup de cibercriminals vinculat al Kremlin que va néixer després de la invasió d’Ucraïna dictada pel president rus Vladímir Putin.

Notícies relacionades

Tot i així, altres grups podrien estar involucrats en aquesta onada de ciberatacs contra Espanya. En el seu comunicat, l’INCIBE ha assegurat que al darrere hi hauria «diferents organitzacions delictives», sense especificar-ne l’autoria.

Segons el seu comunicat a Telegram, l’agressió perpetrada es tractaria d’un atac de denegació de servei distribuït (DDoS per les seves sigles en anglès). Aquest mètode consisteix a llançar de manera coordinada una allau de peticions a un servidor concret amb la intenció de sobrecarregar la seva capacitat i bloquejar el seu accés.

Temes:

Rússia Ucraïna