CIMERA DE GRANADA

Espanya enviarà a Ucraïna sis sistemes antiaeris Hawk perquè es defensi dels míssils russos

Sánchez ha compromès amb Zelenski a Granada l’enviament d’aquests sistemes de defensa aèria

Se sumen a les, almenys, quatre que ja va entregar Espanya fa un any. L’enviament es produeix just el dia en què el president ucraïnès ha denunciat una matança d’almenys 48 civils en un bombardeig rus

Espanya enviarà a Ucraïna sis sistemes antiaeris Hawk perquè es defensi dels míssils russos
3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Espanya compromet l’enviament a Ucraïna de sis sistemes de míssils antiaeris Hawk, segons fonts de Moncloa. Se sumen a almenys quatre més del nostre país ja presents a sòl ucraïnès. És un dels compromisos concrets que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, a l’ucraïnès Volodímir Zelenski, en la seva trobada bilateral als voltants de la cimera de la Comunitat Política Europea a Granada.

El sistema de míssils Hawk, de fabricació nord-americana, forma part de l’artilleria de l’Exèrcit de terra espanyol i té un abast de 40 quilòmetres. S’ocupa de la detecció, identificació, seguiment i destrucció d’objectius aeris a mitjana i baixa altura.

El HAWK (inicials de Homing All the Way Killer, «Interceptor controlat durant tot el vol») és un sistema de míssils que fabrica la nord-americana Raytheon. Els míssils tenen cinc metres de longitud i uns 40 centímetres de diàmetre. El seu abast és de fins a 45 quilòmetres a dues vegades i mitja la velocitat del so. Pesen 640 kg i poden arribar fins a 20 quilòmetres d’altitud. La llançadora mòbil pot portar fins a tres míssils, que s’activen després de fixar l’objectiu, i orientar-se en la direcció del blanc. 

El sistema inclou una estació de radar que localitza els objectius. Els mateixos míssils són en si mateixos un detector passiu d’un senyal de radar. 

Massacre en una botiga a Ucraïna

Volodímir Zelenski ha denunciat la mort d’almenys 48 civils en un atac amb míssil rus a la ciutat ucraïnesa de Kupiansk, a la regió ucraïnesa de Khàrkiv. «Un crim brutal», ha lamentat el president des dels voltants de la cimera de la Comunitat Política Europea a Granada, on ha arribat aquest matí des de Kíiv. Entre els morts hi hauria un nen de sis anys.

Zelenski ha qualificat en el seu compte de Telegram l’atac com a «acte de terrorisme completament deliberat» i ha titllat de «criminals» tots aquells que ajuden Rússia a eludir les sancions. «Tots els que fins ara recolzen Rússia, recolzen el mal. Rússia necessita aquest i altres atacs terroristes similars per fer de la seva agressió genocida la nova norma per a tot el món», ha denunciat.

L’atac s’ha produït al voltant de les 13.15, hora local, sobre una cafeteria i una botiga de queviures situada a la petita localitat de Groza, que pertany al districte de Kupiansk, informa Europa Press. «L’enemic ha comès un altre crim de guerra a la regió de Khàrkiv», ha lamentat el governador de Khàrkiv, Oleg Sinegubov.

Almenys quatre Hawk més a Ucraïna

Els primers quatre van sortir el 5 de novembre de l’any passat des de les bases militar d’El Copero (Sevilla) i van arribar per via terrestre fins al centre logístic d’armament de Polònia. «Això és exactament el que necessitàvem d’Espanya perquè ens ajudarà a protegir les infraestructures civils», va dir llavors el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dimitró Kuleva. 

«Els Hawk efectivament són sistemes vells. Però això no és rellevant perquè no s’enfrontaran a avions furtius ni a míssils hipersònics ni a res semblant», va explicar llavors a aquest diari Christian Villanueva, director de la ‘Revista Ejércitos’. «Han de fer front a míssils de creuer i drons de llarg abast que es caracteritzen per la seva reduïda velocitat, per volar a baixa altura i per ser bastant indiscrets, així que els Hawk són perfectament vàlids».

Notícies relacionades

Notícies relacionades

Les seves primeres versions són de mitjans del segle vint, tot i que es van millorar durant la segona meitat del segle. Els Estats Units van deixar d’utilitzar-los fa uns anys, i els han substituït pels Patriot, també de Raytheon.

Els Hawk es van popularitzar per les Forces Armades israelianes en els seus conflictes dels seixanta i setanta amb els països àrabs. Aquests míssils van fer caure desenes d’avions iraquians en la guerra Iran-Iraq. Han sigut utilitzats també en altres conflictes a l’Àfrica, com les guerres entre el Txad i Líbia. 

Temes:

Rússia Ucraïna