Cimera de Granada

Zelenski alerta a Granada contra els que volen congelar el conflicte: Rússia atacaria de nou

Zelenski alerta a Granada contra els que volen congelar el conflicte: Rússia atacaria de nou

PEPE TORRES / EFE

3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Volodímir Zelenski s’emporta de Granada la promesa de suport econòmic, polític i militar dels països europeus, i el compromís d’enviament de noves bateries antiaèries de míssils defensius per part d’Espanya i França. 

El president ucraïnès s’ha dirigit al mig centenar de caps d’Estat o de Govern del Vell Continent (els de la UE, el Regne Unit, Noruega o Sèrbia, entre d’altres) reunits a la cimera de la Comunitat Política Europea per advertir-los del risc que el conflicte es congeli. Si s’arriba a un alto el foc sense devolució dels territoris, Rússia podria aprofitar per rearmar-se. «Si es permet a Rússia adaptar-se ara, per al 2028 haurà restaurat el potencial militar que hem destruït i serà prou forta com per atacar» altres països veïns, ha dit, apuntant els països bàltics. 

Zelenski ha explicat que la informació d’intel·ligència que tenen és clara: «Rússia està intentant congelar la situació i adaptar-s’hi. Està aprenent dels seus errors i preparant-se per seguir endavant» amb l’objectiu d’«impedir que Europa sigui un lloc de nacions lliures i democràcies funcionals i trencar la unitat europea». 

Massacre de civils a Ucraïna

Zelenski ha arribat a la ciutat andalusa aquest dijous al matí amb el seu habitual vestit militar i cara de profund esgotament. Gairebé alhora, un míssil rus impactava contra una botiga i una cafeteria a la ciutat ucraïnesa de Kupiansk i acabava amb la vida d’almenys 49 civils, entre ells un nen de sis anys, segons el Govern regional de Khàrkiv. 

Dins del Palau de Congressos de Granada, el president ucraïnès ha posat com a exemple de la situació al seu país precisament el drama dels menors en ciutats com Khàrkiv. Allà la majoria dels nens han d’estudiar a distància o al metro perquè no hi ha sistema de defensa aèria efectiu que els protegeixi dels atacs russos, assegura. 

«¡Estimats líders! ¿Hi ha prou estacions de metro a les seves ciutats per oferir una escolarització segura als nens si les amenaces de Rússia es fan realitat? Perquè Rússia s’està preparant per a això», ha dit. L’amenaça és que Moscou, diu, no s’aturi a Ucraïna i miri d’envair altres països europeus. 

Ajuda dels Estats Units

La principal preocupació del Govern de Kíiv ara és el trontollós suport dels Estats Units, que han posposat durant 45 dies l’aprovació de noves línies pressupostàries per a Ucraïna, enmig d’un cru xoc pressupostari a Washington entre republicans i demòcrates. Un avançament del que podria passar l’any que ve si algun dels candidats més reticents a ajudar Ucraïna arriba a la Casa Blanca. 

«Europa no pot reemplaçar els Estats Units» en l’ajuda a Ucraïna, ha deixat clar Josep Borrell. Washintgon és un soci «imprescindible» en aquest àmbit, ha dit el màxim representant de la política exterior i de seguretat de la UE davant la premsa.

Zelenski ha explicat que durant el seu recent viatge a Washington, on es va reunir amb el president Joe Biden, el líder demòcrata li va garantir que «hi ha un 100% de suport» dels partits al Congrés. «És important» tot i que «ens enfrontem a un difícil període electoral als Estats Units, amb desitjos diferents, alguns estranys». 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confiat que el suport nord-americà es mantingui i ha recordat que Brussel·les ha proposat una dotació de 50.000 milions per al període 2024-2027 i que el que Ucraïna necessita és predictibilitat. 

Escut defensiu per a l’hivern

Mentre sobre el terreny l’Exèrcit ucraïnès aconsegueix tímids avanços en la seva contraofensiva, especialment a Zaporíjia, el país es prepara per a l’hivern, quan els combats terrestres es dificulten i Rússia sol augmentar el càstig de la població civil amb atacs aeris. Per això Zelenski ha destacat «la importància per a Ucraïna de comptar amb un escut defensiu per a l’hivern». 

Notícies relacionades

És aquí on entra l’ajuda compromesa per Espanya. Pedro Sánchez ha promès a Volodímir Zelenski sis bateries de míssils Hawk en la seva reunió bilateral. Es tracta de «fer front a possibles bombardejos russos contra objectius civils, infraestructures crítiques així com per a la defensa del nou corredor del gra», segons fonts del Govern central. S’afegeixen a sis bateries més enviades des de novembre de l’any passat. No inclou dotació de míssils, informa la Moncloa.

Aquest tipus de bateries són especialment eficaces davant míssils de creuer i drons de llarg abast, que volen a poc a poc i a baixa altura, i que Rússia utilitza amb profusió per castigar zones civils. Es tracta de protegir la població civil en el tercer hivern de guerra.