Borrell admet que les missions de la UE a l’Àfrica estan en un «incòmode ‘stand by’»
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, ha admès aquest dimarts que les missions militars europees a l’Àfrica es troben en un «incòmode ‘stand by’» i toca repensar-ne el futur i implementar nous models per mantenir la presència a la regió del Sahel, malgrat la proliferació de cops militars.

 En una sessió de preguntes al Parlament Europeu sobre la situació al Sahel, on s’han produït sengles cops d’Estat al Níger, Mali o Burkina Faso, països on la UE tenia presència militar, l’Alt Representant ha explicat que l’activitat de les missions és molt reduïda i no participen en entrenament d’efectius militars que després actuïn junt amb els paramilitars del Grup Wagner.

 «Estem en una incòmoda situació de ‘stand by’», ha reconegut. «No ens retirem plenament, disminuïm el nivell de presència i activitat, fem assessorament d’alt nivell, però ni de bon tros el que estava pensat fer», ha reconegut.

Política exterior de la UE

 Davant d’aquesta situació, Borrell ha assenyalat que ara la «disjuntiva» que encaren els Vint-i-set, que en última instància decideixen la política exterior i de seguretat de la UE, és si les missions militars es retiren de l’Àfrica o se’n reforça la presència.

 «No hi ha hagut conclusions concloents i seguirà durant la setmana de les Nacions Unides a Nova York», ha indicat, amb referència a la sèrie de trobades que tindrà lloc al final de mes amb motiu de l’Assemblea General.

 En aquest sentit, Borrell ha assenyalat que la UE ha de començar un procés de repensar la seva presència al continent i llançar un nou model de missió, després d’haver entrenat 30.000 forces malianes sense que hagi servit per consolidar un Exèrcit democràtic.

Notícies relacionades

 «Podem fomentar partenariats en lloc de missions d’entrenament i portar així a terme missions d’associació. És una acció que podem fer de cara al futur», ha apuntat, insistint que la presència europea està relacionada directament amb la seguretat a Europa.

 «Per això crec que no podem abandonar el Sahel i hem de repensar la manera en què estem. Com estem, per a què estem i amb quins recursos», ha afegit el cap de la diplomàcia europea sobre el futur de les missions militars de la UE.