Revertir les eleccions als EUA

«És molt humiliant» Les factures legals posen en un compromís Rudy Giuliani, exadvocat de Trump

«És molt humiliant» Les factures legals posen en un compromís Rudy Giuliani, exadvocat de Trump

MANDEL NGAN / AFP

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els problemes legals han deixat Rudy Giuliani amb l’aigua fins al coll. L’exadvocat de Donald Trump s’enfronta a una allau de factures legals i sancions relacionades amb l’intent de revertir les eleccions presidencialsque els Estats Units van celebrar el 2020 i que van acabar amb la victòria de Joe Biden.

Aquest dilluns, Giuliani va confessar davant un tribunal de l’estat de Nova York que ja no disposa de diners en efectiu per fer front als centenars de milers de dòlars que haurà de pagar per haver ajudat l’expresident nord-americà en l’intent per subvertir la democràcia. A més dels honoraris dels advocats, actualment deu gairebé 90.000 dòlars en multes per un cas de difamació i 57.000 més per l’impagament de factures telefòniques de la seva empresa, entre d’altres.

Aquest import no inclou els nous càrrecs penals que se li han imputat per operar com a mà dreta de Trump després dels comicis a la presidència dels EUA del 2020. Giuliani va promoure deliberadament la falsa conspiració de frau electoral, va mirar d’anul·lar els resultats i va participar activament en la difamació de treballadors electorals. El seu nom figura en la imputació emesa aquest dilluns per l’estat de Geòrgia. En l’acusació del fiscal especial Jack Smith, Giulani és descrit com el «coconspirador número 1».

El rol de Giuliani ha quedat gravat en la memòria de molts nord-americans. El 20 de novembre del 2020, l’advocat va protagonitzar una incendiària roda de premsa en què va reiterar, sense aportar-ne cap prova, l’existència d’un «pla a escala nacional» per fer fora Trump de la Casa Blanca. Però a part d’aquestes notícies falses, la imatge que va quedar per a la posteritat va ser el rostre de Giuliani, tan alterat que va començar a suar tint capil·lar.

«Molt humiliant»

La situació en què es troba Giuliani és extremadament complicada. Segons informa la CNN, l’exalcalde de Nova York fins i tot hauria posat a la venda per 6,5 milions un apartament de tres dormitoris que té a Manhattan per tenir més liquiditat.

«Són moltes factures que no està pagant», ha assegurat aquest dimecres el seu advocat, Adam Katz, davant el tribunal. «Crec que això és molt humiliant per al senyor Giuliani». La defensa ha denunciat que l’elaboració d’un perfil financer del seu client només pretén «cridar l’atenció sobre les seves desgràcies». Tot i així, en un escrit presentat a l’agost van sol·licitar al tribunal més temps per poder pagar totes les factures pendents.

Notícies relacionades

Giuliani s’enfronta a processos d’inhabilitació tant a Nova York com a Washington DC. A més, la seva llicència d’advocat està suspesa, un fet que l’impossibilita exercir i guanyar diners per fer front a la multitud de fronts legals que té oberts.

Hi va haver un temps en què Rudolph Giuliani era gairebé venerat. Tant que fins i tot se’l va conèixer com l’alcalde d’Amèrica. La gestió al capdavant de Nova York després dels atemptats terroristes de l’11-S va consagrar la seva figura, respectada tant per republicans com demòcrates. No obstant, aquest Rudy queda ja molt lluny.