Quarta acusació

Un gran jurat imputa Trump i 18 persones més per mirar d’interferir en les eleccions del 2020 a Geòrgia

6
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Justícia estreny el setge a Donald Trump. Després de dos anys i mig d’investigació, un gran jurat d’Atlanta ha anunciat aquest dimarts que imputa l’expresident nord-americà i 18 persones més amb fins a 41 càrrecs criminals per presumptament haver intentat revertir de manera il·legal la seva derrota en les eleccions presidencials del 2020, que van portar Joe Biden a la Casa Blanca.

L’acusació armada per la fiscal de districte del comtat de Fulton, Fani Willis, se centra en els suposats esforços del magnat conservador i els seus aliats —entre ells, el seu exadvocat Rudy Giuliani i el seu excap de gabinet Mark Meadows– per interferir en els resultats electorals a Geòrgia, un dels estats que va decantar la balança en els últims comicis presidencials. El líder demòcrata es va imposar allà per un estret marge del 0,23% i 11.779 vots, de manera que va donar la volta a l’esdevingut el 2016. La seva victòria es va deure a la tendència liberal dels comtats més poblats, com el de Fulton, que inclou la major part d’Atlanta –capital de l’estat coneguda com «la Meca negra» pels seus profunds vincles amb la història afroamericana– i on Trump va obtenir el seu segon pitjor resultat estatal.

Després d’un llarg recompte que va constatar el seu fracàs a les urnes, el llavors president va trucar a Brad Raffensperger, secretari d’Estat de Geòrgia, i el va pressionar i fins i tot el va amenaçar perquè «trobés» els 11.780 sufragis necessaris per pintar el mapa georgià de vermell. Trump va insistir que havia guanyat i que s’havia comès frau electoral –els dos arguments alhora–, malgrat que els resultats eren clars.

30 col·laboradors no imputats

L’expresident s’enfronta a 13 càrrecs per violar la llei d’Organitzacions Corruptes i Influïdes per Extorsió (RIC) de l’estat de Geòrgia. Trump i els seus companys han sigut acusats de conspiració per anul·lar els resultats electorals, de fer declaracions falses, d’incitar funcionaris públics –entre ells l’exvicepresident Mike Pence –a violar el seu jurament, de distribuir documents fraudulents en col·legis electorals, d’actes d’obstrucció i d’assetjar els treballadors electorals.

«Trump i els altres acusats es van negar a acceptar que va perdre, i es van unir a posta i de manera voluntària a una conspiració per canviar il·legalment el resultat de les eleccions a favor de Trump», ha declarat la fiscal, que ha remarcat el «propòsit comú» de l’expresident i els seus col·laboradors «per cometre dos o més actes d’activitat de xantatge».

A tots ells, a més, els imputa haver participat en «activitats delictives relacionades entre si» com a «suplantació de la identitat d’un funcionari públic, mirar de subornar testimonis, robatori informàtic, extorsió informàtica, invasió informàtica de la intimitat, conspiració per defraudar l’Estat i actes relacionats amb el robatori i el perjuri».

Willis ha anunciat una ordre d’arrest contra els acusados, entre els quals també s’inclouen advocats de Trump i personal de la seva campanya, tot i que els ha donat fins al 25 d’agost per «rendir-se voluntàriament». L’acusació ha inclòs 30 còmplices més amb la trama que finalment no han sigut imputats.

La Fiscalia pretén que el judici a Trump tingui lloc en els pròxims sis mesos. És per això que ja ha assignat el cas a Scott McAfee, jutge del Tribunal Superior del comtat de Fulton. Els actuals advocats de l’expresident, Drew Findling i Jennifer Little, han qualificat la imputació de «ridícula» i esperen que sigui revisada per «defectuosa i inconstitucional».

Quarta imputació

Aquesta és la quarta imputació penal de Trump des de començament d’any, una càrrega legal sense precedents tant per a un expresident com per a un polític que es presenta com a candidat a ocupar el despatx oval. Les altres tres giren entorn del presumpte intent del republicà de subvertir la democràcia als EUA, a la retenció indeguda de documents confidencials després d’abandonar la Casa Blanca i al suborn de 130.000 dòlars que va pagar per silenciar l’actriu porno Stormy Daniels, amb qui va mantenir relacions sexuals, just abans de les eleccions del 2016.

Com ha fet en tots els fronts legals oberts, Trump va comparèixer el 3 d’agost davant el jutge per negar la seva responsabilitat en l’ús a consciència de consignes falses sobre la seva derrota electoral en els comicis del 2020 que van derivar en la insurrecció d’una turba de fidels trumpistes que va assaltar el Capitoli i va causar cinc morts. A diferència dels altres casos, s’espera que a Geòrgia es fotografiï l’expresident per a la seva fitxa policial, segons ha confirmat el xèrif del comtat de Fulton, Patrick Labat.

Favorit a les enquestes

Ser entre l’espasa i la paret sembla no haver-li passat factura a un Trump immune als escàndols. Totes les enquestes el situen com a gran favorit per convertir-se en el candidat del Partit Republicà a la presidència del país. Aconseguir la nominació seria el primer pas per tornar a enfrontar-se a Biden i als demòcrates a les urnes.

Tot i això, podria arribar el novembre de l’any vinent amb una o més condemnes sota el braç. En cas de donar-se, aquesta situació no li impediria postular-se, segons fixa la llei nord-americana. Aquesta possibilitat aboca els EUA a un escenari de vertigen que Trump busca capitalitzar en el seu propi benefici. «Necessito una imputació més per assegurar la meva elecció», va celebrar fa dues setmanes.

Els experts en dret constitucional adverteixen que, en cas de tornar a ser elegit president, Trump podria utilitzar els seus poders per autoindultar-se. Tot i que la falta de precedents dificulta saber què podria passar en aquest hipotètic escenari, assenyalen que aquest perdó presidencial només podria atorgar-se en els casos dictaminats per un fiscal federal. Així doncs, una condemna a Geòrgia no podria ser revertida ni pel president de torn ni pel governant de l’Estat.

Intimidació a fiscals i testimonis

Notícies relacionades

Més enllà d’aquesta postura d’aparent tranquil·litat, Trump s’ha posat en terreny pantanós al mirar d’acovardir els que l’investiguen. Aquest dilluns, l’expresident va pressionar explícitament l’antic governador de Geòrgia i testimoni Jeff Duncan perquè no comparegués davant el Gran Jurat del Comtat de Fulton. Ho va fer en un missatge publicat a la seva plataforma digital Truth Social que podria generar-li nous problemes, ja que la llei georgiana considera il·legal la «intimidació» per «influir, retardar o impedir el testimoni de qualsevol persona en un procediment oficial».

A mesura que passen les setmanes i s’estreny el setge judicial, els missatges de l’exmandatari són cada vegada més indissimuladament hostils i intimidatoris. «¡Si aneu contra mi, aniré contra vosaltres!», ha arribat a publicar. Conscients d’aquesta amenaça, els fiscals federals que lideren la investigació han sol·licitat decretar el secret de sumari per «salvaguardar la integritat» del procés. Trump ha assegurat que dilluns vinent presentarà un informe del seu equip perquè se l’exoneri, tot i que tot apunta que l’utilitzarà per continuar criminalitzant les seves imputacions.