PERFIL

Rudy Giuliani: d'heroi a amenaça per a la democràcia

L'advocat de Trump ha passat de ser lloat per la seva gestió de l'11-S quan era alcalde de Nova York a ser criticat per convertir-se en el principal defensor de les conspiracions del president

zentauroepp51049620 files  in this file photo taken on september 24  2019 rudy g191123202001

zentauroepp51049620 files in this file photo taken on september 24 2019 rudy g191123202001 / ANGELA WEISS

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De ser aplaudit per la seva gestió de l’atemptat a les Torres Bessones a suar tinta per defensar les conspiracions de frau electoral impulsades per Donald Trump. La trajectòria de Rudolph ‘Rudy’ Giuliani, advocat personal del president amb una llarga experiència política, és una història d’ascens i caiguda, un clar reflex de la transformació dels Estats Units i de la deriva del Partit Republicà.

Tot i que a l’escola havia demanat el vot pels demòcrates, Giuliani no va tardar a convertir-se en un republicà moderat en temes socials. Criat a Long Island, Nova York, va desenvolupar una brillant carrera com a advocat que el va portar, amb tan sols 29 anys, a treballar per al fiscal general dels EUA. De Washington va tornar a casa, on es va guanyar un nom per la seva lluita contra la màfia i el narcotràfic.

El 1993 la seva popularitat i carisma mediàtic el va propulsar a l’alcaldia de Nova York, que va ocupar durant vuit anys marcats per una reducció del crim a base d’una agressiva política de mà dura (que va perjudicar la comunitat afroamericana) i dels impostos, però, sobretot, per la seva gestió de l’atemptat terrorista contra el World Trade Center. La seva reacció davant l’11-S  el va convertir en un heroi. «És l’alcalde dels Estats Units», el va anomenar Oprah Winfrey. La revista ‘Time’ el va consagrar com l’home de l’any.

Després de la tragèdia nacional més gran del país, Giuliani va utilitzar aquesta fama per saltar al món dels negocis, on va pastar una fortuna treballant per a clients qüestionables com un grup iranià considerat organització terrorista pels EUA.

Aliat de Trump

Després d’un intent fallit de carrera presidencial el 2007, va reaparèixer en el primer pla polític el 2016 per recolzar Donald Trump, fins i tot quan els seus comentaris despectius contra les dones van fer trontollar la seva candidatura. El 2018, Giuliani va passar a ser l’advocat personal de Trump i un dels seus més fidels aliats, difonent als mitjans diverses teories de la conspiració.

Notícies relacionades

Aquí la seva carrera va fer un irònic gir, passant de ser un emblema legal contra el crim a ser investigat per corrupció. Giuliani va encapçalar la pressió de Trump al Govern d’Ucraïna perquè investigués Joe Biden i el seu fill Hunter per colpejar així les seves possibilitats electorals. Això va impulsar el procés d’’impeachment’ contra el president, el tercer de la història dels EUA.

La derrota republicana en les eleccions ha accentuat la deriva de Giuliani, paral·lela a la de Trump. Per 20.000 dòlars de minuta diària, ara lidera els esforços legals del president per intentar anul·lar un recompte de vots clar. Després de gairebé 30 anys sense exercir, les seves acusacions de frau han sigut catalogades per altres advocats com una «vergonya». Davant la falta de resultats als tribunals, ha retorçat la seva estratègia davant els mitjans per demanar la retirada de milions de vots en els estats clau que Trump ha perdut i parlar d’una conspiració comunista global per fer fora el president. La seva última roda de premsa l’ha convertit en carn de mem. Però les seves actuacions també s’han vist com una amenaça per a la democràcia del país que una vegada el va venerar.