EUA

Trump intenta convertir la seva imputació en credencial de campanya per al 2024

Trump intenta convertir la seva imputació en credencial de campanya per al 2024

ED JONES / AFP

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Està per veure l’estratègia legal que Donald Trump i els seus advocats seguiran per organitzar la defensa en la seva històrica imputació federal però ja està clara quina serà l’estratègia política. L’expresident dels Estats Units, i aclaparador favorit en aquest moment per aconseguir la nominació republicana per al 2024, intenta que el judici es lliuri davant l’opinió pública i sigui un revulsiu per als seus seguidors i altres votants republicans que l’assenti en la nominació presidencial per enfrontar-se de nou a Joe Biden.

Aquesta estratègia s’ha remarcat amb especial intensitat aquest dimarts, després de la compareixença de Trump al jutjat federal de Miami on ha sigut imputat i s’ha declarat innocent. Tot just sortir de l’edifici de la cort, en què el veto a les cambres no ha permès que quedés registrat el moment de la seva compareixença, Trump ha realitzat una visita no anunciada (però de la qual sí que havien sigut avisats mitjans conservadors afins) al cafè Versailles, emblemàtic restaurant a la Petita l’Havana per a l’exili cubà i la dreta llatinoamericana.

Trump aconseguia que una de les imatges del dia no fos la il·lustració de la seva aparició davant el jutge, amb semblant seriós, sinó la de seguidors envoltant-lo, aplaudint-lo, resant amb ell i cantant-li el feliç aniversari (compleix aquest dimecres 77 anys). I el seu missatge no era subtil: a més de buscar acostar-se al vot llatí, i de mirar de projectar una imatge de força i desafiament malgrat la gravetat dels seus problemes legals, remarcava la idea que la seva imputació és una «persecució política» comparable a la de països assenyalats per corrupció o persecució de dissidents com Cuba o Veneçuela.

Aquesta mateixa idea l’està llançant diversos dies, incloent-hi la vigília en entrevistes amb mitjans conservadors llatins a Florida. I tornava a remarcar-la al vespre de dimarts ja de tornada al seu club a Bedminster, Nova Jersey, on va oferir un discurs d’una mica més de mitja hora davant seguidors abans de tenir un sopar de recaptació de fons amb donants.

En aquesta intervenció, el republicà ha insistit que la seva imputació és «com una cosa treta directament d’una nació feixista o comunista».  «Si els comunistes se surten amb la seva en això no s’aturaran amb mi», ha dit. «No dubtaran a intensificar la seva persecució de cristians, activistes provida, pares que van a reunions de juntes escolars i fins i tot futurs candidats republicans. Soc l’únic que pot salvar aquesta nació».

Mentrestant, Fox News, que ha retransmès en directe íntegre el discurs, en un moment ha partit la pantalla per mostrar també (però sense so) Biden, que participava en un acte per marcar la festa de Juneteenth, i a la franja de titulació la cadena ha escrit: «Aspirant a dictador parla a la Casa Blanca després d’haver arrestat el seu rival polític».

Falsedats i distorsions

En el discurs a Bedminster Trump ha dit que «haurien de retirar el cas immediatament» i ha insistit en la seva innocència, distorsionant els fets que han portat a la seva imputació i realitzant declaracions falses i inexactes comparacions amb l’actitud cap a documents classificats dels seus predecessors.

En fals, per exemple, ha assegurat que tenia autoritat per la llei de registres presidencials de tenir els documents que li han valgut 31 dels 37 càrrecs, que no era material personal sinó classificat de defensa i intel·ligència. També ha acusat sense proves l’FBI d’haver «plantat» proves incriminatòries en el registre que van fer l’agost de l’any passat en el seu club i residència de Mar-a-Lago.

L’exmandatari ha comparat a més amb falses equivalències el seu cas amb el de Hillary Clinton, que va ser investigada però no imputada pel maneig inapropiat de material secret a l’utilitzar un servidor privat de correu electrònic en la seva època com a secretària d’Estat. I també s’ha comparat interessadament i falsament amb el de Biden, investigat per quedar-se material classificat després de la vicepresidència amb Barack Obama.

«No soc qui creu que està per sobre de la llei, soc el que va seguir la llei, l’únic que ho va fer. Són Biden i el seu corrupte Departament d’«injustícia» els que pensen que estan per sobre de la llei», ha declarat Trump, que ha dit que «Biden serà recordat per sempre no només com el president més corrupte de la història sinó, potser més important, el president que amb una banda d’esbirros, inadaptats i marxistes va intentar destruir la democràcia nord-americana».

També Trump ha atacat de nou amb duresa i insultat Jack Smith, el fiscal especial que ha liderat les indagacions i que ha aconseguit que Trump sigui imputat per un gran jurat.

 

Missatge electoral

El corrent que ha bategat després de tota la seva intervenció és que els votants republicans l’han d’elegir com a nominat sobre altres rivals republicans (sobre qui porta aclaparador avantatge) i després com a president. Això, assegura, és l’única manera de combatre l’anomenat «estat profund» i «salvar els EUA». I en el discurs ha promès que si torna al Despatx Oval nomenarà un fiscal especial «real» per perseguir Biden i la seva família i «i tots els altres involucrats en la destrucció de les eleccions, les fronteres i el país». «Quan sigui reelegit, i no tenim cap altra opció perquè no tindrem més país, destruiré per complet l’estat profund», ha dit.

Com acostuma, Trump també ha mirat de retratar els seus nombrosos i creixents problemes legals personals com una persecució de tots els conservadors. «Volen treure’m la meva llibertat perquè mai els deixaré treure-us la vostra llibertat, volen silenciar-me perquè mai els deixaré silenciar-vos», ha dit. «Soc l’únic que pot salvar aquesta nació perquè sabeu que no venen contra mi, van contra vosaltres, i jo simplement soc al seu camí. El 5 de novembre del 2024 es farà justícia», ha conclòs. «Recuperarem el nostre país i farem Amèrica gran de nou».

Notícies relacionades