EUA

La imputació de Trump sacseja la cursa electoral per al 2024

La imputació de Trump sacseja la cursa electoral per al 2024

CARLOS BARRIA / REUTERS

6
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

 

La imputació federal de Donald Trump pel cas dels documents classificats sacseja de nou fortament la cursa electoral cap al 2024, en la qual l’expresident és actualment el favorit per aconseguir la nominació republicana i enfrontar-se a Joe Biden.

Quan Trump va ser imputat en el cas penal a Nova York al març, allò va contribuir a impulsar-lo en les enquestes i en la recaptació de fons, amb 15 milions de dòlars recollits en les dues setmanes següents a l’anunci i la presentació de càrrecs. És una cosa que, sens dubte, ell i el seu equip esperen reproduir. Menys de mitja hora després que l’expresident fes l’anunci de la seva imputació aquest dijous, la seva campanya enviava el primer de diversos missatges per demanar donacions. «Estem veient la nostra república morir davant els nostres ulls», deia.

A més, aquella primera imputació penal va fer que pràcticament tots els republicans, incloent-hi els que s’aventuraven com els seus rivals potencials en les primàries, es posicionessin a favor seu i contra el fiscal de Nova York. I, tot i que ara són ja candidats formals que competeixen amb ell, el patró es va repetir aquest dijous, tot i que amb diferències. I queda en evidència el repte per a aquests aspirants, que miren d’aconseguir suport entre els votants republicans que volen girar full respecte a la presidència de Trump però no volen tampoc alienar la part de les bases, important, que manté la seva ferma lleialtat a l’expresident.

Els rivals i el partit

Ron DeSantis, el governador de Florida que és segon en els sondejos, tot i que a 30 punts de distància de Trump, va replicar l’argument de l’expresident que es tracta d’una persecució polititzada. «Utilitzar com una arma les agències federals de la llei representa una amenaça mortal a una societat lliure», va esciure a Twitter.

DeSantis també va denunciar que des de fa anys es viu «una aplicació desigual de la llei depenent de l’afiliació política» i va plantejar: «¿Per què tant zel a perseguir Trump i tanta passivitat sobre Hillary [Clinton] o Hunter [Biden, el fill del president Joe Biden]?» «L’Administració DeSantis portarà responsabilitat al Departament de Justícia, eliminarà la discriminació política i posarà fi d’una vegada per totes al seu ús com arma», va escriure també.

Més lluny encara va anar Vivek Ramaswamy, el multimilionari que és vist com un dels candidats amb escasses opcions, que ha reconegut que Trump és el favorit, però s’ha compromès també a perdonar-lo el primer dia del seu mandat si l’expresident és condemnat i ell arriba a la presidència.

L’emprenedor de biotecnologia ha arribat a acusar Biden d’«utilitzar el Departament de Justícia per arrestar el seu principal rival enmig d’unes eleccions». «[Barack] Obama vergonyosament va intentar utilitzar l’FBI per infiltrar-se en la campanya de Trump el 2016», va dir en una acusació sense cap prova, «però aquesta vegada no deixen res a l’atzar. L’estat federal policial està directament arrestant Trump». Ramaswamy també va qualificar l’esdevingut d’«un afront a tots els ciutadans», i va dir: «No ens podem convertir en una república bananera on el partit en el poder utilitza la força política per arrestar els seus opositors polítics». 

D’altres de moment mantenen silenci, o han reaccionat amb cautela. Chris Christie, que ha entrat aquesta setmana en la cursa disposat a atacar frontalment Trump, ha sigut contingut i va dir a Fox News que esperarà a conèixer més dades sobre els càrrecs. I només Asa Hutchinson, l’exgovernador d’Arkansas que ja va demanar a Trump que abandonés la cursa després de la imputació del març, va tornar a repetir aquesta petició aquest dijous.

«Amb les notícies que Donald Trump ha sigut imputat per segona vegada, el nostre país es troba en una posició que debilita la nostra democràcia», va assegurar Hutchinson en un comunicat. «Les accions de Donald Trump, del seu menyspreu per la constitució a la seva falta de respecte per l’Estat de dret, no han de definir la nostra nació o el Partit Republicà. És un dia trist per al nostre país», va continuar. «Tot i que Donald Trump té dret a la presumpció d’innocència, els procediments legals seran una enorme distracció. Això reafirma la necessitat de Donald Trump de respectar el càrrec i acabar la seva campanya».

El que Trump ha aconseguit de moment és el suport ferm de destacades figures republicanes, incloent-hi el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy. Aquest va penjar un missatge a Twitter en el qual va parlar d’«una greu injustícia» i es va fer ressò d’alguns dels missatges de Trump. Va dir, per exemple, que «és inadmissible que un president imputi el principal candidat de l’oposició» i va recordar també que «Joe Biden es va quedar documents classificats durant dècades».

McCarthy va prometre que utilitzaran la Cambra baixa per «fer retre comptes per aquest descarat ús del poder com arma política», una cosa que també han fet congressistes com Jim Jordan, que presideix el Comitè Judicial a la Cambra, i altres congressistes ultres com Marjorie Taylor Greene i Matt Gaetz.

 

Biden i els demòcrates

Entre els demòcrates, mentrestant, el missatge que es repeteix és que «ningú està per sobre de la llei», però la imputació col·loca indubtablement en una posició complicada Biden, ja que és el Departament de Justícia del seu govern, tot i que funcioni de manera independent, i malgrat que el fiscal general Merrick Garland nomenés el fiscal especial Jack Smith per reforçar aquesta idea d’independència, el que ha realitzat la històrica imputació de qui pot ser el seu rival el novembre del 2024.

La Casa Blanca va optar per no comentar aquest dijous la imputació, i es pot donar per fet que mantindrà la posició d’intentar esquivar declaracions polítiques sobre el cas o sobre Trump, remetent les preguntes al Departament de Justícia o reiterant el missatge que no parlaran de processos legals mentre estiguin oberts.

Notícies relacionades

Hores abans de la imputació, en una roda de premsa, li van preguntar just a Biden què diria als nord-americans per convèncer-los que han de confiar en la independència i justícia del Departament de Justícia quan el seu predecessor els ataca repetidament. «Mai, ni una sola vegada, he suggerit al Departament de Justícia el que ha de fer o el que no ha de fer quant a presentar càrrecs o no. Soc honest», va contestar el demòcrata.