Canvis socials

La guerra a Ucraïna accentua el militarisme de la societat russa

La militarització es fomenta a les escoles i inclou lliçons sobre com desmuntar una arma, marxar com els soldats o dibuixar una Z de suport als militars

La guerra a Ucraïna accentua el militarisme de la societat russa

REUTERS/Eduard Korniyenko

4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Cada 9 de maig, la societat russa honra els seus morts en la Segona Guerra Mundial, en desfilades militars en les quals vehicles blindats de tota índole, inclosos avions, són una de les atraccions més grans de l’esdeveniment. Un altre dels dies més importants de Rússia és el 23 de febrer, el dia del defensor de la pàtria, durant el qual s’honra els homes i especialment els militars que defensen el país. Fins i tot en fires d’armament anuals com Armya, durant alguns dies gent no relacionada amb el Govern ni l’Exèrcit pot anar a contemplar diferents tipus de bateries antiaèries, drons, fusells d’assalt o tanquetes. Aquells dies, fins i tot es poden veure famílies amb nens mirar entre municions i blindatges.

Aquest culte a l’Exèrcit ja es produïa abans de l’ofensiva russa a Ucraïna i l’actualitat ha afavorit que s’accentuï per reforçar la imatge dels militars i el suport popular. Als carrers s’ha fomentat la presència de les Z de suport a l’Exèrcit, especialment en edificis estatals, incloses escoles. I és que un dels sectors on s’han esforçat especialment les autoritats russes és entre els infants i joves russos. Els líders russos ja van preparar des d’estiu del 2022 una educació que inclogui «lliçons de patriotisme», una cosa que inclou l’aprendre a desmuntar fusells d’assalt, marxar com els militars amb uniformes o lluir i dibuixar Z de suport als militars.

Amb una arma a la mà

En el temari fins i tot hi ha textos que apunten que «un no es converteix en patriota simplement proclamant consignes [...] les persones genuïnament patriotes estan preparades per defensar la seva pàtria amb una arma a la mà». Altres frases que es poden sentir a les aules són «la felicitat de la pàtria val més que la vida» o «no fa por donar la vida per la pàtria». El Juan –nom fictici– és un espanyol amb fills a Rússia i explica que no s’immisceix en el que s’ensenya perquè no vol «influir el noi perquè després ho vagi explicant per allà», per evitar-se problemes. Confia que quan sigui més gran ja li explicaran «com va el món» i que pugui estudiar a Europa.

Amb por del que puguin rebre els infants russos, també s’ha limitat dins del possible qualsevol ‘input’ des de l’estranger. A més de l’anomenada ‘llei de la propaganda homosexual’, també s’han limitat algunes altres influències. Un exemple paradigmàtic és el cas de la República de Txetxènia, que fins i tot va voler eliminar les referències a qualsevol heroi de còmic nord-americà per canviar-les per herois russos i locals. En aquesta república és habitual veure en la propaganda oficial infants carregant fusells.

Més enllà de les classes, també hi ha campaments d’estiu i esdeveniments en què els joves aprenen tàctiques militars i l’ús d’armes de foc i milloren la punteria. És per exemple el cas dels jocs Zarnitsa, en els quals nois i noies de Moscou utilitzen fusells de pega per repel·lir un enemic fictici . Aquesta activitat l’organitza El Moviment dels Primers, que organitza oci per a adolescents per «educar-los i formar-los una visió del món basada en els valors espirituals tradicionals russos i objectius morals». En un dels seus últims exercicis van aprendre a operar drons i fer tasques de reconeixement.

Més homes disponibles

Notícies relacionades

Aquesta campanya perquè l’Exèrcit compti amb el ple suport de la societat no és una cosa nova. Ja el 2016 era una de les institucions més ben valorades pel ciutadà corrent, ja que comptava amb la confiança del 60% dels russos, segons dades del centre independent GIS Reports. I en un moment en què es necessiten homes al front, és important que aquest fervor militarista es tradueixi en un interès més gran dels russos a canviar les seves «anodines vides» per un «sacrifici per la pàtria».

Recentment, Rússia va aprovar a la Duma una llei que elevarà el límit d’edat dels reclutes de 27 a 30 anys, que entraria en vigor el 2024. Segons apunta a agències Ígor Iefremov, investigador i especialista en demografia de l’Institut Gaidar de Moscou, aquests canvis permetrien al país euroasiàtic disposar de 2,36 milions de reclutes potencials per al servei militar anual. L’Exèrcit rus podria mobilitzar els reclutes una vegada acabin la seva formació i es preveu que els seus efectius en guanyin 1,5 milions. Aquest augment permetria al Kremlin mantenir el pols a Ucraïna i reforçar les files en altres llocs.