Onada de foc

El clima extrem i els piròmans expandeixen els incendis al sud d’Europa i al nord de l’Àfrica

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’estiu es torna a convertir, un any més, en un autèntic malson climàtic per a milers de persones al sud d’Europa i el nord de l’Àfrica. Els esdeveniments atmosfèrics extrems, les altes temperatures i els incendis desbocats, molts dels quals es creuen intencionats, ja han deixat aquesta setmana desenes de ferits i al voltant de mig centenar de morts. Aquest és el balanç parcial de víctimes dels últims dies a Itàlia, Algèria, Tunísia, Grècia, Portugal i el sud de França.

Notícies relacionades

El balanç més mortífer, no obstant, ha sigut el d’Algèria, on aquest matí també continuaven actius uns 11 incendis. Al país del nord de l’Àfrica, ja hi han mort almenys 34 persones, entre ells 10 soldats que treballaven en l’extinció de les flames a la regió boscosa de Cabilia. Mentre que, a la veïna Tunísia, almenys 300 persones han sigut evacuades des de dilluns d’una zona fronterera amb Algèria, a prop de Tabarka (nord-oest), i del poble de Melloula, per incendis alimentats també per fortes ràfegues de vent.

En aquestes circumstàncies, la situació també ha obert un debat sobre les causes d’aquesta onada d’incendis. A més de la crisi climàtica, observadors i polítics han suggerit que darrere hi hauria la mà de l’home. Aquest ha sigut el cas de l’arquebisbe de la localitat italiana de Vieste, Franco Moscone, que ha dit clarament que els focs han sigut alimentats per piròmans. «S’han de denunciar aquests gestos criminals», ha opinat Moscone. «La gran quantitat dels incendis dels últims dies fa pensar en actes dolosos, accions de vilesa absoluta», ha dit així mateix Roberto Lagalla, alcalde de Palerm, a Sicília. A França, un presumpte piròman ja ha sigut detingut.