Visita oficial a Finlàndia

Biden assegura que l’entrada d’Ucraïna avui a l’OTAN posaria en marxa la Tercera Guerra Mundial

Biden assegura que l’entrada d’Ucraïna avui a l’OTAN posaria en marxa la Tercera Guerra Mundial
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després de la cimera de l’OTAN celebrada aquesta mateixa setmana a Lituània ja no hi havia cap dubte, però, per si de cas, el president dels Estats Units ha reiterat que Ucraïna no podrà integrar-se a l’Aliança Atlàntica mentre segueixi en guerra amb Rússia. «Ningú pot entrar a l’OTAN mentre estigui en guerra perquè això garantiria que també nosaltres estem en guerra i que ha començat la Tercera Guerra Mundial», ha dit aquest dijous Joe Biden durant la visita oficial a Hèlsinki. El líder nord-americà ha remarcat, no obstant, que la futura integració del país eslau és fora de tot dubte, tot i que es materialitzarà quan les condicions ho permetin. Mentrestant, va celebrar el compromís del G-7 perquè els seus països membres negociïn acords bilaterals amb Kíiv per aportar-li garanties de seguretat.

Va ser un dels aspectes que va portar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a celebrar els resultats del conclave a Vílnius després d’una arrencada tempestuosa en la qual es va queixar de la falta d’una invitació formal a Ucraïna o l’absència d’un calendari per a la seva integració. Però altres compromisos van acabar satisfent les seves expectatives. Des de la posada en marxa del Consell Ucraïna-OTAN als nous paquets d’ajuda militar o el suport a mitjà termini de l’Aliança per modernitzar la indústria de defensa ucraïnesa. «Entenem que alguns tinguin por de parlar de la nostra integració ara perquè ningú vol tenir una guerra mundial», va dir Zelenski dimecres des de la capital lituana.

Des d’allà Biden va viatjar a Hèlsinki, on va aplaudir l’entrada de Finlàndia a l’OTAN i va donar per fet que la de Suècia es materialitzarà ben aviat després que Turquia aixequés finalment les seves objeccions. «Hem demostrat al món que l’Aliança està més unida que mai i tindrà aviat 32 membres després de l’acord assolit amb Turquia», va dir en una roda de premsa conjunta amb el president finlandès, Sauli Niinistö. Malgrat la recent sublevació a Rússia dels mercenaris de Wagner, que ha posat en relleu les tensions internes al Kremlin per la gestió de la guerra, Biden va negar que sigui una possibilitat real que Vladímir Putin pugui recórrer a les armes nuclears en un gest de desesperació. 

Putin té la clau per acabar amb la guerra

«Putin ja ha perdut la guerra i té un veritable problema: com sortir-ne», va dir el dirigent demòcrata. «Pot acabar amb la guerra demà mateix però qualsevol acord per tancar-la dependrà de les decisions que prengui. El que és clar és que no té cap possibilitat de guanyar a Ucraïna», va afegir amb optimisme. El cert és que la contraofensiva ucraïnesa està tenint veritables dificultats per trencar les defenses russes, tot i que alhora la contesa està resultant estratègicament desastrosa per a Rússia, com demostra, entre altres coses, l’acostament de l’OTAN a les seves fronteres amb l’entrada de Finlàndia. 

Notícies relacionades

 Biden també va afirmar que Moscou no podrà mantenir eternament viu el conflicte a Ucraïna. «D’una banda, no té els recursos i les capacitats per fer-ho i, d’una altra, arribarà un moment en què Putin conclourà que políticament o econòmicament ha deixat de tenir sentit per als seus interessos», va explicar durant la compareixença. «La meva esperança és que l’ofensiva ucraïnesa progressi prou per forçar un acord negociat», va remarcar Biden.