Altament contagiós

Un virus està delmant els gats a Xipre

Ve d’una mutació del coronavirus intestinal present al 90% dels gats

Un virus està delmant els gats a Xipre
3
Es llegeix en minuts

La mutació d’un coronavirus felí està causant estralls a l’illa mediterrània de Xipre, famosa per la seva superpoblació de gats de carrer, i els defensors dels animals exhorten el govern a prendre mesures urgents per frenar l’epidèmia.

Bebé, un gat de sis mesos, acaba d’arribar a una clínica veterinària de Nicòsia, la capital xipriota. Té peritonitis infecciosa felina (PIF).

Aquest virus «ve d’una mutació del coronavirus intestinal present al 90% dels gats», que és «altament contagiós» entre aquests felins, però que no es transmet als humans, va explicar el veterinari Kostis Larkou, mentre examinava l’animal, visiblement desorientat.

Els símptomes d’aquest virus són febre, inflor a l’abdomen, debilitat i de vegades agressivitat.

Xipre és coneguda per la seva superpoblació de gats. Segons experts, la població felina, de poc més d’un milió de gats, essencialment de carrer, sobrepassaria el nombre d’habitants de l’illa.

A més, la història d’amor entre Xipre i els gats es remunta a molt temps enrere. És en aquesta illa on es va trobar la prova més antiga al món de la seva domesticació, amb el descobriment d’un esquelet d’un gat junt amb restes humanes de fa més de 9.000 anys.

Mercat negre

Dinos Ayiomamitis, president de «Cats PAWS Cyprus» i vicepresident de «Cyprus voice for Animals» (CVA), estima que almenys 300.000 gats han mort de la malaltia des del gener.

Ayiomamitis alimenta des de fa 25 anys uns 60 gats en un cementiri de Nicòsia. «La colònia està bé, però estem preocupats, perquè si un de sol s’infecta, els altres s’infectaran també», diu aquest jubilat de 70 anys.

El virus és present a diverses grans ciutats de Xipre, però també seria present en països veïns com el Líban, Israel i Turquia. Tot i que, a falta d’estudis, és impossible afirmar-ho, diu Demetris Epaminondas, vicepresident de l’associació de veterinaris panxipriotes, que agrupa els professionals del sector a l’illa.

Oficialment, només s’han registrat 107 casos a la part sud de l’illa, segons els serveis veterinaris del ministeri d’Agricultura. No obstant, aquesta xifra no reflecteix la realitat. Diversos especialistes assenyalen dificultats per diagnosticar la malaltia i falta de recursos per fer-ho.

Sobretot perquè quan els gats emmalalteixen, generalment s’aïllen i moren sols. Diverses persones que solen alimentar gats van dir a l’AFP que simplement desapareixen i que es troben molt pocs cadàvers.

Per contenir aquesta epidèmia, s’estudien dues opcions: l’ús d’un medicament aprovat per al coronavirus humà a l’Índia, el molnupiravir, i un antivíric veterinari aprovat a Anglaterra, anomenat «GS-441524».

Per ara només s’ha autoritzat la importació del GS a Xipre, però amb restriccions, i sense parlar del preu del tractament, que pot arribar als 7.000 euros (7.700 dòlars) per animal.

Davant aquesta situació, alguns recorren a mètodes clandestins.

«Comprem els nostres medicaments al mercat negre a internet, o en grups de Facebook», explica un xipriota que va demanar l’anonimat per evitar problemes.

«L’illa dels gats morts»

Epaminondas demana des de fa setmanes al govern que autoritzi el molnupiravir, un tractament que costaria entorn de 200 euros (220 dòlars) per gat.

Contactat per l’AFP, el Ministeri d’Agricultura va dir que està estudiant «possibles maneres d’abordar el problema» amb tractaments «disponibles al mercat de la Unió Europea».

Vasiliki Mani, una xipriota de 38 anys i membre de diverses associacions protectores d’animals, demana una solució ràpida. Al gener, va tractar dos gats de carrer, cosa que li va costar 3.600 euros (4.000 dòlars).

Notícies relacionades

«Em vaig gastar tots els meus estalvis», diu la dona, que considera que a Xipre es tracta els animals amb «negligència i crueltat».

Si la PIF continua mutant, «l’illa dels gats» es convertirà en «l’illa dels gats morts», adverteix.