Purgues russes

Detingut el general rus Serguei Surovikin després de ser vinculat amb Wagner

Prigojin volia capturar el ministre de Defensa, però l’FSB va descobrir els seus plans, segons ‘The Wall Street Journal’

Alts càrrecs russos coneixien les intencions de Wagner, segons mitjans dels EUA

Detingut el general rus Serguei Surovikin després de ser vinculat amb Wagner

REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El general rus Serguei Surokivin, que va dirigir actuacions militars en la invasió d’Ucraïna, ha sigut detingut, segons ‘The Moscou Times’. L’alt càrrec de Putin va ser assenyalat el mateix dia per informes de la intel·ligència nord-americana com a home pròxim al líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, fins al punt que podria haver conegut els seus plans de rebel·lió protagonitzats aquest cap de setmana.

Serguei Surovikin és el cap de les forces aeroespacials russes i ex comandant suprem de Moscou a Ucraïna, i ha sigut considerat públicament per Prigojin com una «figura llegendària».

Els vincles coneguts entre Surovikin i Prigojin han deixat el general rus en una situació vulnerable en un moment que els rumors de purgues i investigacions al voltant del motí de Wagner s’han disparat en les últimes hores. Amb tot, Surovikin va manifestar el seu rebuig a l’actuació del líder del grup mercenari i es va mantenir al costat del Govern de Putin en les primeres hores de la crisi.

Les autoritats russes han recordat aquest dimecres que cap ciutadà rus està subjecte a extradició a cap altre país, descartant així la possibilitat que el líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, pugui ser enviat als Estats Units per retre comptes pels crims de què se l’acusa.

«Qualsevol ciutadà rus (...) té dret a comptar amb l’assistència de Rússia per protegir-lo en intents il·legals de portar-lo a responsabilitat penal a l’estranger», ha manifestat la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zakharova, al ser qüestionada per la possibilitat que Prigojin sigui extradit als Estats Units.

El portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units, Matthew Miller, va reconèixer la vigília que a Washington li agradaria veure el líder del grup Wagner davant els tribunals nord-americans enfrontant-se als «crims de què se l’acusa» tant a Ucraïna com a l’Àfrica, on l’organització és present.

El grup Wagner, amb Prigojin al capdavant, va començar una rebel·lió divendres passat a última hora amb l’ocupació de la ciutat russa de Rostov, seu del comandament sud de l’Exèrcit, amb la intenció de dirigir-se cap a Moscou per demanar explicacions al Ministeri de Defensa per matar presumptament els seus homes en un bombardeig.

Notícies relacionades

En ple pols amb el Kremlin i a pocs centenars de quilòmetres de Moscou, el comboi va fer mitja volta dissabte a la tarda gràcies a la mediació del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, en un acord per parar la revolta, amnistiar els mercenaris i enviar Prigojin a l’exili a Bielorússia.

Preguntada per aquest qüestió, informa Europa Press, la portaveu d’Exteriors Maria Zakharova ha recalcat que Rússia resoldrà la situació amb Prigojin i els seus mercenaris «sense comentaris externs». «Els que volien expressar el seu suport, el van expressar; els que volien ajudar, van ajudar. Tot això ho recordarem, en prenem nota i no ho oblidarem», ha dit.